Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u ponedjeljak kako je čuo za priče o navodnom dogovoru bankara, oporbe i Ustavnog suda da zakonsko rješenje za kredite u ‘švicarcima’ padne nakon izbora, ali da on te priče nije širio, te je pozvao oporbu da jasno kaže hoće li to rješenje podržati i nakon izbora.

 Današnji Jutarnji list, naime, objavio je razgovor s jednim od koordinatora Udruge Franak, Denisom Smajom, u kojem on tvrdi da mu je ministar financija Boris Lalovac “rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije”.
 Komentirajući to u izjavi za medije pred Ministarstvom financija, Lalovac je kazao kako je riječ “o informacijama koje su bile i u medijima”.
 “Nije to ništa novo, to su informacije koje su i do mene dolazile, a ja nisam te informacije dilao”, rekao je Lalovac te na upit može li demantirati izjave Denisa Smaje, ponovio da nije on “proizveo takvu informaciju”.
 “Mogu samo reći da postoje razne priče u javnosti, koje su dolazile i do mene, to da. Ne mogu provjeriti jesu li istinite ili ne, ali ja to nisam u tom kontekstu niti rekao, da je to moja informacija i da ja to znam. Ustavni je sud neovisan i ja nemam nikakva saznanja da postoji ikakav dogovor”, izjavio je ministar financija.
 Pojasnio je kako se o tome pričalo u kontekstu “što ako Ustavni sud donese drugačiju odluku”, a da “ako Ustavni sud i donese drugačiju odluku, Vlada i dalje ima instrumente i nastavit će se i dalje boriti za građane”.
 “Ustavni sud neka donese odluku samostalno i neovisno, bez ikakvih pritisaka, a mi ćemo raditi svoj posao”, dodao je.
  Pitanje ustavnosti odredbi zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama, kojima se rješava pitanje konverzije kredita u ‘švicarcima’ u kredite u eurima, kaže Lalovac, otvaralo se zadnjih nekoliko dana u raznim medijima. No, ističe, te su zakonske odredbe pisane “upravo tako da ne bi trebale biti srušene pred Ustavnim sudom, čak ni pred Europskom komisijom”.
 “Ova raznorazna nagađanja, rekla-kazala, u to ne ulazim, ali vrlo jasno bih htio čuti i od opozicije, jer razne su priče na terenu da su podržali zakon samo radi izbora, ukoliko usvoje vlast da neće mijenjati zakon kako je sada prihvaćen. Jer, ako budu imali većinu mogu ga vrlo brzo promijeniti i prihvatiti onaj model koji su početno podržavali. To je bio model kao u Crnoj Gori, odnosno da građani nose veći dio tereta, a to je model koji prihvaćaju  banke. Ja bih volio da to sad jasno kažu, da ne bi bilo izbornih i postizbornih špekulacija”, kazao je Lalovac.
A Ustavni sud, dodao je, neka donese odluku kakvu god želi. “On je neovisan, ne vrši nitko pritisak na Ustavni sud i ne pada nam napamet uopće komentirati odluke Ustavnog suda. Mi smatramo da je on ustavan, da štiti građane, prvenstveno one građane koji su preplatili svoje kredite”, istaknuo je ministar financija dodavši da će bankari “naravno vršiti pritisak”.
 “Oni vrše pritisak i na Ministarstvo financija, više puta sam rekao da sam i osobno bio izložen takvim pritiscima, i kod tekućeg financiranja, ali mislim da smo to sad riješili. Nedavno smo izdali državne zapise i niti jedna banka se nije željela javiti, a znamo da postoji određeni dio likvidnosti. Pa sami procijenite je li to pritisak ili ne”, izjavio je Lalovac.
 Na novinarske je upite odgovorio i kako Ustavni sud za sada još nije zatražio očitovanje Vlade o zakonskim rješenjima za koje su banke zatražile ocjenu ustavnosti, kao i da nema nikakvih informacija o mogućem ‘tajmingu’ donošenja odluke suda.
 Upitan, pak, ima li ikakvih sumnji da bi Ustavni sud ipak mogao osporiti rješenje za kredite u ‘švicarcima’, Lalovac je kazao: “Nemam nikakvih sumnji, ne sudjelujem u tome, ja smatram da je ustavni sud neovisan, da nema pritisaka na njega s moje strane”.
Udruga Franak: ne vršiti pritisak na Ustavni sud
Udruga Franak je pak u ponedjeljak osudila medijska nagađanja da će zakonsko rješenje o konverziji kredita u ‘švicarcima’ pasti na Ustavnom sudu, ocjenjujući to pritiskom na Ustavni sud, kojega poziva da prije odluke o tome razmotri njihovu ustavnu tužbu.
“Franak” nagađanja da neće biti konverzije i da će biti srušena na Ustavnom sudu smatra izrazito štetnim za svoje članove, ali i društvo u cjelini. “Potrebno je hitno riješiti nepravdu koja svakim danom sve više uništava naše obitelji, a rušenjem ovog zakona će se ta nepravda nastaviti”, ističu iz Franka.
  Pritom navode kako je “zaista neobično da se ovakvi navodi plasiraju upravo pred parlamentarne izbore s obzirom da je politika ovdje napravila svoje, odnosno zakon je jednoglasno usvojen te ga je sada potrebno provesti”.

Komentiraj