Ministar financija Boris Lalovac te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavili su u četvrtak kako se nadaju da će smanjenje trošarina za nezavisne male pivovare pomoći da u Hrvatskoj bude još više malih, nezavisnih pivovara s još više zaposlenih, s boljim marketingom i najsuvremenijom opremom.

Vlada je u utorak s telefonske sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjenama Zakona o trošarinama, kojim predlaže uvođenje snižene stope trošarine za nezavisne male pivovare, kao mjeru za olakšanje poreznog tereta i ravnomjerniji regionalni razvoj te razvoj manje razvijenih područja Hrvatske.

 

  • Maras ističe kako su hrvatski mali pivari napokon dobili ono što su tražili desetak godina.

 

“Danas govorimo o smanjenju trošarinskog nameta (za male pivovare) i o tome da je Vlada prepoznala razlikovati ih od velikih igrača, koji jednostavno na financijskom tržištu imaju bolje uvjete financiranja, veće tržište i lakše plasiraju svoje proizvode. Nadam se da će u budućnosti biti više malih pivovara u Hrvatskoj koje će lakše pronalaziti svoje tržište”, kazao je Lalovac, koji je s Marasom poslijepodne obišao Zmajsku pivovaru u Zagrebu.

Lalovac se nada kako će temeljem najnovije mjere smanjenja trošarina male pivovare moći, uz ostalo, proširivati kapacitete.

“Draže mi je da si ti novci u kapacitetima nego u proračunu”, kazao je ministar financija.

Maras ističe kako su hrvatski mali pivari napokon dobili ono što su tražili desetak godina.

“Drago nam je da će mali pivari zaposlit nove ljude, ovo smanjenje trošarina otvorit će prostor za novo zapošljavanje i novo ulaganje u proizvodnju i marketing, vjerojatno i u veće tržište”, rekao je Maras, napominjući kako danas u Hrvatskoj posluje 11 malih pivovara.

Vlasnik Zmajske pivovare Andrej Čapka kaže kako će za njegovu pivovaru smanjenje trošarina značiti mogućnost ulaganja u novu opremu, ali i novo zapošljavanje.

Istaknuo je kako je tzv. craft pivovara pojam za zanatsku pivovaru s malim obimom posla, u privatnom vlasništvu, s vrlo kvalitetnim proizvodom koji cilja na publiku rafiniranog ukusa.

Vlada izmjena Zakona o trošarinama predlaže uvođenje snižene stope trošarine za nezavisne male pivovare, pri čemu bi se uvela četiri porezna razreda ovisno o godišnjoj proizvodnji.

Tako bi trošarina za jedan posto volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanog u jednom hektolitru piva za pivovare koje proizvode do pet hektolitra piva godišnje iznosila 20 kuna, što je sniženje od 50 posto.

Za pivovare koje godišnje proizvedu od pet do 25 hektolitara trošarina bi iznosila 22 kune, za one koje proizvode od 25 do 75 hektolitara bila bi 24 kune, a za pivovare koje proizvode više od 75 a manje od 125 hektolitra piva bila bi 26 kuna, što je za tu kategoriju pivara smanjenje od 35 posto.

Komentiraj