Britanski laburisti su u nedjelju objavili da u prijelaznom razdoblju nakon Brexita žele zadržati Veliku Britaniju na jedinstvenom europskom tržištu, čime je ta oporbena stranka dala jasnu alternativu politici izlaska iz EU-a vladajućih konzervativaca premijerke Therese May, prenose agencije.

Da su na vlasti, “laburist bi tražili prijelazni ugovor koji bi zadržao iste osnovne uvjete kakve trenutačno imamo u EU-u”, napisao je Keir Starmer, čelnik laburista za Brexit, u komentaru objavljenom u The Observeru.

“To znači da bismo u tom razdoblju nastojali ostati u europskoj carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu” te da bismo “poštovali propise” tih dvaju entiteta, dodao je, što bi značilo da bi u tom prijelaznom razdoblju i dalje bila na snazi sloboda kretanja robe i radne snage.

Keir Starmer je čak natuknuo da Velika Britanija u kojoj bi laburisti bili na vlasti možda ne bi nikad napustila europsku carinsku uniju: “Uvijek ćemo davati prednost zapošljavanju i gospodarstvu. To znači da je ostanak u nekom obliku carinske unije u EU-u moguć ishod za laburiste, ali o tome se mora pregovarati”, napisao je.

Sve dosad je laburistička stranka nejasno i dvosmisleno odgovarala na pitanje bi li pregovarala o ostanku na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji, zadovoljavajući se izjavom da želi Brexit koji će štititi radna mjesta.

Ovakvim proeuropskim stajalištem laburisti se sada jasno udaljuju od konzervativaca na vlasti koji su odbili zamisao da Velika Britanija u prijelaznom razdoblju nakon Brexita ostane na jedinstvenom tržištu.

Komentiraj