Na sjednici Vijeća za gospodarska pitanja, održanoj u srijedu u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izložio je pregled problematike građana zaduženih u švicarskim francima, kao i učinke provođenja najavljenoga modela njegova rješavanja.

Kako se navodi u priopćenju Ureda Predsjednice, bila je to druga sjednica Vijeća za gospodarska pitanja na kojoj su posebno predstavljeni očekivani učinci na proračunske prihode i devizne pričuve najavljenoga modela rješavanja problema kredita u švicarskim francima.

 

  • Dodaje se kako je na sjednici Vijeće usvojilo prijedlog dinamike i rasporeda obrade identificiranih ključnih gospodarskih tema te prihvatilo prijedloge radnih grupa po identificiranim temama kao i način i vremenski raspored njihove obrade.

 

Odlučeno je i kako će Vijeće svoje redovne radne sjednice održavati svaka tri tjedna, dok će se neredovite i tematske sjednice organizirati intenzivnijim dinamikom unutar prihvaćenih radnih grupa radi učinkovitog i pravovremenog donošenja preporuka.

Laburisti podržavaju Vladin plan u vezi kredita u francima

Hrvatski laburisti – Stranka rada podržavaju Vladin plan konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima unatoč tomu što su na vrijeme ukazivali na “elementarnu nepogodu koja je velik broj građana dovela u dužničko ropstvo”.

Predsjednica Laburista Nansi Tireli u priopćenju što ga je uputila javnosti u srijedu navečer ističe kako je ta stranka “u više navrata ukazivala na špekulativno ponašanje banaka u slučaju valutnih kredita, a osobito u francima”.

Dodaje kako su u stranci “istina, sustavno dovodili u pitanje valutnu klauzulu i način njezine primjene, a konkretno zastupali konverziju valutnih kredita u kunske”. Tireli navodi kako bi se to možda i moglo dogoditi “recimo do 2018. godine jer za ulazak u eurozonu ionako nema izgleda dok nam deficit ne padne ispod tri posto, javni dug na razinu do 60 posto, a danas je oko 89 posto s tendencijom rasta, odnosno daljnjeg zaduživanja”.

 

  • Elementarna nepogoda što, smatra Tireli, ‘švicarac’ svakako jest, zahtijevala je znatno ranije rješenje, ali bolje ikad nego nikad, bolje danas nego sutra i zato, zaključila je, “podržavamo Vladin plan konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima”.

 

Komentiraj