Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je u petak za  posjeta Varaždinskoj županiji da je “cilj ove Vlade regionalni razvoj jer nije Hrvatska jaka koliko je jak grad Zagreb, nego koliko su jaki najmanji grad i općina u našoj domovini”.

Ministar je održao radni sastanak sa županom Predragom Štromarom i varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem te je obišao Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, Područni ured za katastar u Varaždinu, Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije i Građevinsku inspekciju.
“Vlada u okviru reformskih mjera ide k jačanju regionalne samouprave pa se uskoro nadam i takvim zakonima”, rekao je ministar Kuščević i pohvalio Varaždin zbog 67 posto riješenih predmeta legalizacije te je najavio da će se izmjenom zakona povećati novac koji ostaje onome tko rješava predmete. Na premala financijska sredstva od legalizacije upozorio je i župan Štromar.

Ministar je rekao kako sada na red dolaze predmeti s nepotpunom dokumentacijom.  Ima i objektivnih okolnosti, građana koji zbog financijskih razloga ne mogu kompletirati dokumentaciju, rekao je Kuščević, pozivajući ih da što prije dovršimo legalizaciju jer je ona u interesu i građana i države.
Varaždinski župan je istaknuo da se najlakše sporazumijeva s ministrima koji su radili u jedinicama lokalne samouprave ili regionalne uprave jer o mnogim temama imaju slično mišljenje.
“Razgovarali smo o ubrzavanju javnih služba u državnoj upravi jer se ondje sporije radi nego u općinama, gradovima i županijama. Imamo zajedničku ideju da uredi državne uprave dođu pod županije i onda će županije imati smisla, a građani će imati kvalitetniju uslugu i lakše dobiti sve informacije i odluke koje trebaju”, rekao je Štromar.
Gradonačelnik Habuš je rekao kako u vezi s nekretninama u državom vlasništvu, o čemu je također razgovarao s ministrom Kuščevićem, očekuje da u Varaždin dođe ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.
“Iako to nije u resoru ministra Kuščevića, svakog ministra upoznajemo s problemom državne imovine. Očekujemo razgovor i rješavanje tih pitanja jer na državne objekte ne možemo utjecati, ali kada bi bili naši, ili u vlasništvu ili s pravom građenja, mogli bismo i njih staviti u funkciju”, zaključio je Habuš.
Ministar graditeljstva posjet Varaždinu završio je na Geotehničkom fakultetu, gdje je otvorio Međunarodni simpozij o inženjerskoj geodeziji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.