Neke članice Europske unije neće početi primati izbjeglice ako se bitno ne smanji njihov priljev, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz za agenciju dpa u subotu, uoči summita EU-Turska posvećenog migraciji koji se održava idući tjedan.

“Mora svima biti jasno da će se broj izbjeglica koje dolaze u Europu vrlo brzo smanjiti ako zaustavimo ljude u Grčkoj”, izjavio je ministar braneći oštru politiku nadzora granica u Austriji i balkanskim zemljama zbog čega su migranti blokirani u Grčkoj.

Kurz je kazao da je ohrabren pozivom predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska potencijalnim ekonomskim migrantima da ostanu kod kuće kao i nedavnom izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj se izjasnila protiv nastavka slanja izbjeglica migracijskom rutom iz Grčke u zapadnu Europu.
“To su politike koje konačno upućuju na pravi smjer”, ocijenio je Kurz.
“U srednjoročnom razdoblju, zemlje koje se trenutačno protive preraspodjeli mogle bi postati spremne za primanje izbjeglica”, smatra on.
“Međutim, takva raspodjela nije realna sve dok je priljev tako visok i dok su zemlje svjesne da politika (propuštanja migranata) rezultira sve većim i većim brojem dolazaka”, istaknuo je.
On je odbacio zabrinutost da su austrijska ograničenja na granici i mjere koje poduzimaju balkanske zemlje kao reakciju na to prouzročile krizu u Grčkoj jer su migranti i izbjeglice ostali tamo blokirani.
“Istina je ta da je u Grčkoj sada samo 25.000 migranata. To je oko četvrtine njihovog broja u Austriji”, rekao je.
Austrija je primila 90.000 migranata prošle godine, ali je zadnjih mjeseci promijenila politiku ustvrdivši da su potrebne nacionalne pogranične mjere u nedostatku politike EU-a o raspodjeli izbjeglica.
Kurz je izjavio uoči summita koji se održava u ponedjeljak kako ne samo da se nada da se priljev iz Grčke može zaustaviti nego da suradnja s Turskom i pomoć sirijskim izbjeglicama na Bliskom istoku mogu biti dodatni elementi u političkom paketu za rješavanje migrantske krize.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.