Kubanski predsjednik Raul Castro rekao je u Ujedinjenim narodima kako će normalni odnosi Kube s SAD-om biti mogući samo ako Amerika poduzme niz mjera, uključujući ukidanje svog trgovinskog embarga.

Castro je dodao kako je potrebno i da Amerika vrati vojnu bazu Guantanamo Bay i završi s antikomunističkim emitiranjima na otoku. Na ukidanje trgovinskog embarga pozvao je i američki predsjednik Barack Obama, istaknuvši kako je uvjeren da će Kongres to uskoro i napraviti.

 

  • Castro i Obama trebali bi se sastati u utorak u New Yorku.

 

Američki je predsjednik održao govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u ponedjeljak, a rekao je kako misli da će Kongres neminovno ukinuti ’embargo koji više ne bi smio vrijediti’ unatič rezervacijama oko podrške administracije. Dodao je kako kubanska politika SAD-a nije popravila živote kubanskom narodu, a ljudska prava su i dalje problem u odnosima s Kubom. Obama je za svoj govor dobio aplauz svih 193 članica u UN-u.

Embargo je na snazi od 1960. godine, a i dalje je sporno pitanje u odnosima između Kune i SAD-a.

U svom govoru, Castro je rekao da sada kada su se obnovile diplomatske veze, ‘ukupna normalizacija odnosa postići će se ukidanjem ekonomskih, komercijalnih i financijskih blokada Kube’. Bilo je to prvo obraćanje Castra UN-u otkako je 2006. godine naslijedio svog brata Fidela.

Komentiraj