Kuba i Europska unija potpisale su u petak u Havani ugovor o političkom dijalogu koji obuhvaća osjetljivo pitanje ljudskih prava i potvrđuje normalizaciju njihovih veza.

Dokument se potpisuje nakon gotovo dvije godine ubrzanih pregovora s Kubom, jedinom latinoameričkom zemljom koja nema ugovor o suradnji s EU-om.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini doputovala je na Kubu u toj prigodi.

“Ovo je povijesni korak”, rekla je Mogherini na svečanosti, u društvu kubanskog ministra vanjskih poslova Brune Rodrigueza.

Da bi potvrdili svoje približavanje, Bruxelles i Havana od travnja 2014. pregovaraju o “okviru za politički dijalog” koji ima tri točke: politički dijalog, suradnja i trgovina.

U okviru tog dijaloga Kuba želi da EU odustane od svog “zajedničkog stajališta” po kojemu se europska suradnja s komunističkim režimom od 1996. veže uz demokratske promjene.

Bruxelles je sa svoje strane isticao da želi lakšu komunikaciju s Havanom i traži da Kuba napokon potpiše ili ratificira međunarodne ugovore o ljudskim pravima.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEJANDRO ERNESTO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.