Ako ste odrastali tijekom sedamdesetih ili osamdesetih, u dobi ste u kojoj su velike šanse da se sa sjetom prisjećate svojih fizičkih mogućnosti iz tog vremena.

Ali izgleda da na svijetu postoji velika i iznenađujuće dobro organizirana zajednica koja i dalje živi svoju mladost uz pomoć, ne biste vjerovali – bavljenja sportom. Ovo je točka u kojoj se mora naglasiti da to nije sport zbog kojeg ljudi odlaze u kladionice, sport u kojemu aktivni sportaš zaradi penziju do trideset i pete, ali si usput u istom razdoblju uništi svaku hrskavicu u svom tijelu, pa se nakon karijere ono pretvori u bolni podsjetnik da maksimu “u zdravom tijelu zdrav duh” sigurno nije izmislio netko tko se bavio vrhunskim natjecateljskim sportom.

Ali to je i dalje pravi sport, prava atletika, kraljica sportova u kojoj se postižu respektabilni rezultati, a njime se predano bave žene i muškarci širom svijeta koji su u četvrtom, petom, šestom, pa čak i osmom desetljeću svog života. Dakle, na neki način hod po tankoj liniji, ali dovoljno čvrstoj da svaka osoba sa zrelošću kakva se očekuje u srednjim godinama, na nju može zakoračiti i uživati u prizoru. Jedna od takvih sportašica je i Karlovčanka Renata Novosel, atletičarka koja je 2015. u svojoj W45 kategoriji (žene od 45 do 49 godina) na Svjetskom veteranskom atletskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju u skoku u dalj (5,32 m). To je iznimno velik uspjeh jer je na tom natjecanju u Lyonu, u Francuskoj, sudjelovalo preko 8000 natjecatelja iz cijelog svijeta. Samo u Renatinoj kategoriji sudjelovalo je preko 50 natjecateljica. Osim tog iznimnog svjetskog natjecanja, Renata je osvojila i zlato u skoku u dalj (5,39 m) na Europskom veteranskom atletskom prvenstvu u Izmiru 2014. te zlato u utrkama na 100 metara, 200 metara i u skoku u dalj na Balkanskim atletskim igrama, održanim u rujnu 2015. u Grčkoj.

U organizaciji Hrvatskog atletskog saveza, na velikoj atletskoj svečanosti CRO Athletics Gala, održanoj 21. studenog 2015. u Krašogradu pokraj Zagreba, dodijeljene su nagrade najboljim atletičarima u 2015., trenerima i atletskim djelatnicima. Nagradu je dobila i Renata, najbolja atletičarka veteranka 2015. Renata svakodnevno putuje na posao u Zagreb, gdje u HEP Opskrbi radi kao rukovoditeljica Odjela saldakonti i naplate potraživanja. Bez obzira na to što ima iznimno odgovoran i stresan posao, pronalazi vrijeme za redovito treniranje i obiteljski život. Atletikom se počela baviti u tinejdžerskoj dobi, u sprinterskim disciplinama i ostvarila je vrlo dobre rezultate.

Iako grad u kojem živi nema dobre uvjete za treniranje, Renata pronalazi razne načine da kvalitetno odradi svaki trening.

“Cjeloživotno bavljenje sportom iznimno je važno i omogućuje rezultate iznad kategorije i dobi, a to me regenerira i posebno veseli jer me osnažuje za svakodnevna životna događanja. Izbalansirana prehrana daje mi energiju i veselim se svakom novom natjecanju i izazovu“, rekla je Renata Novosel.

Komentiraj