Damir Krstičević u utorak je podnio ostavku na mjesto ministra obrane, ali njegova ostavka bila je neprihvatljiva premijeru Andreju Plenkoviću, koji je javnost na konferenciji za novinare izvijestio da njegovu ostavku ne prihvaća.

Krstičević se danas sastao s talijanskom ministricom obrane Robertom Pinotti, a nakon sastanka dali su izjave.

Na početku svog obraćanja medijima Krstičević je zahvalio talijanskoj kolegici na suradnji, a potom zahvalio vatrogascima, građanima, policiji i svima koji su gasili požar u Dalmaciji.

Kazao je da se vidi da se situacije stabilizirala. “Iz ovoga trebamo naučiti lekcije kako bi naši sustavi bili još bolji”, istaknuo je Krstičević.

“Požari haraju i Italijom i drugim mediteranskim zemljama. I to je bila tema sastanka s talijanskom kolegicom, kako združiti resurse i pomoći jedni drugima”, rekao je na početku Krstičević.

“Razgovarali smo o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti. Skupa smo u Afganistanu i meni je drago da smo dogovorili jasno odlazak jedne inženjerrske satnije sljedeće godine u misiju UN-a. Skupa s oružanim snagama Talijanske Republike s ciljem razvoja naših obrambenih odnosa. To treba proći proceduru u Saboru ako Sabor da odobrenje za tu našu misiju u okviru UN-a”, rekao je Krstičević. Dodao je da ga je Pinotti pozvala u Italiju.

Odlične odnose između oružanih snaga dviju zemalja istaknula je i talijanska ministrica obrane. ”Naše vojne snage surađuju u vojnim misijama. One surađuju u korist sigurnosti i to je potvrda koliko je značajna suradnja naših snaga. Bili bismo sretni da Sabor izglasa zajedničku misiju UN-a. Mi već imamo tamo 1.500 vojnika. Naše ratne mornarice dobro surađuju, ali smatramo da je moguće pojačati ovu izvanrednu suradnju. Nadam se da će Krstičević što prije doći u Italiju, ja sam ga pozvala. Bit će još ljepše ako skupa posjetimo”, rekla je Pinotti.

Novinari su Krstičevića, očekivano, upitali je li i dalje ministar obrane. “To pitanje je zanimljivo ja sam ministar obrane dok me Sabor ne razriješi, ali bio sam uvijek otvoren prema vama. Dat ću sve odgovore, mislim da je sve jasno. Ja i premijer razgovaramo i kroz razgovor nas dvojice javnost će biti na vrijeme upoznata”, rekao je.

Komentiraj