Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak neuspio pokušaj Sjeverne Koreje da lansira balističku raketu te upozorilo kako se radi o “jasnom kršenju” UN-ovih rezolucija zbog čega bi Vijeće moglo poduzeti daljnje kaznene mjere protiv Pjongjanga.

Stručnjaci vjeruju da je bila riječ o balističkoj raketi srednjeg dometa.

Neuspješno lansiranje, do kojega je došlo na dan kada ta zemlja slavi “Dan sunca” odnosno rođendan djeda aktualnog sjevernokorejskog vođe i njezina utemeljitelja Kim Il Sunga, uslijedilo je nakon što je zemlja u siječnju izvela četvrto nuklearno testiranje te u veljači ispalila dalekometnu raketu, što je izazvalo nove sankcije UN-a.

Osim snažne osude ispaljivanja balističke rakete, članice Vijeća sigurnosti UN-a i izjavi su istaknule kako će nastaviti pozorno pratiti situaciju i poduzeti daljnje mjere u skladu s ranije izraženom odlučnošću.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je nakon pokušaja lansiranja u petak kako se vjerojatno radilo o raketi Musudan, balističkoj raketi srednjeg dometa koja može dosegnuti cilj od preko 3.000 kilometara te može biti lansirana s pokretnog cestovnog raketnog bacača.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.