Sjedinjene Države su najavile u srijedu financijske sankcije sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu i desetorici visokih dužnosnika Sjeverne Koreje zbog kršenja ljudskih prava.

Prvi puta je Kim Jong-Un na crnom popisu američkog ministarstva financija nakon objave izvješća State Departmenta o teškim kršenjima ljudskih prava, navodi ministarstvo u priopćenju.

Zaleđena im je i moguća imovina na američkom teritoriju.

“Tijekom vladavine Kim Jong-una Sjeverna Koreja i dalje nanosi nesnošljive okrutnosti milijunima ljudi, uključujući i vansudska pogubljenja, prisilni rad i mučenja”, rekao je Adam Szubin, podtajnik ministarstva financija zadužen za borbu protiv terorizma.

Među deset čelnika je i ministar sigurnosti Choe Pu Il, njegov savjetnik Ri Song Chol i direktor ministarstva državne sigurnosti Kang Song Nam.

Pet institucija je na američkom crnom popisu, među kojima ministarstvo organizacije zaduženo za cenzuru. Sjeverna Koreja je već bila izložena brojnim međunarodnim sankcijama, posebice američkim zbog nuklearnog i balističkog programa.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.