U srijedu će javnosti službeno biti predstavljena slikovnica i promotivni animirani film koji su nastali u okviru projekta „KALEIDOSKOP – unaprjeđenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo“ udruge Roditelji u akciji (Roda). Projekt se sastoji od različitih aktivnosti, a neke od njih su slikovnica „Naše obitelji“, animirani film i tri brošure koje predstavljaju alat za obitelji koje imaju jednog roditelja, roditelje čija su djeca posvojena te obitelji u kojima su oba roditelja istoga spola.

„Pozvale smo roditelje i odgajateljice u Hrvatskoj da potaknu djecu kroz razgovor o različitim obiteljima na izradu ilustracija na temu različitih obitelji i dobile smo blizu sedamdeset radova iz čitave Hrvatske kojima smo opremile brošure. Cilj je bio da djeca kroz crtež pokažu kako vide različite obitelji, da osvijeste da obitelj ima različite oblike koji nisu uvijek u skladu s tipičnom slikom mame, tate, dvoje djece i psa. Kroz projekt je također izrađen i virtualni pravni kutak koji sadržava informacije i tekstove o pravima različitih obitelji“, objasnila je za Nacional Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Animirani film osmišljen je u suradnji s tvrtkom Igubuka, a ilustracije koje su korištene u filmu nastale su kroz izradu slikovnice. „U crtanom filmu priču o različitim obiteljima priča leptir koji obilazi prozore iza kojih žive različite obitelji koje promatramo očima djeteta. Nastojale smo prenijeti emocije i povezanost među članovima različitih obitelji“, istaknula je Branka Mrzić Jagatić.

Odgovorila je i na pitanje o budućim reakcijama javnosti i doprinosu ovog projekta. „Vjerujemo da će slikovnica i crtani film pridonijeti tome da se podigne svijest o različitosti u roditelja, šire javnosti ali i djece. Materijali su prilagođeni djeci predškolskog i uzrasta i djeci koja pohađaju niže razrede osnovne škole, ali će sigurno biti zanimljivi i odraslima. Film je iskren i uključiv, a ne isključiv, nikoga ne diskriminira i ne dovodi u nepovoljan položaj. Tople priče o različitostima naprosto ne bi trebale izazvati negativne reakcije“, rekla je Branka Mrzić Jagatić.

Partneri na projektu su udruga Let koja promovira prava jednoroditeljskih obitelji, udruga Adopta koja pruža podršku posvojiteljima, a na svemu je surađivala i udruga Zagreb Pride. Uskoro se očekuje emitiranje animiranog filma o različitom spektru obitelji na HRT-u. Čitav projekt financirala je Europska unija, uz financijsku pomoć Ureda za udruge Vlade RH. Rezultati će ostati trajno dostupni na portalu udruge Roda te na portalima njihovih partnera.

Komentiraj