Zahuktala se kriza smeća u glavnom gradu Libanona Bejrutu tijekom sukoba policije i skupine prosvjednika u kojima je 30 osoba ozlijeđeno i pojačan je pritisak na libanonsku vladu.

Dan nakon sukoba u kojima je najmanje 16 osoba ozlijeđeno, prema podacima Crvenog križa, novi sukobi su izbili krajem dana tijekom skupa na kojem je izraženo nezadovoljstvo vladom i njezinom nesposobnosti pronalaska izlaza iz krize kućnog smeća koje tjednima zatrpava ulice.

 

  • Prema Crvenom križu, trideset prosvjednika je ranjeno i hospitalizirano u sukobima koji su još trajali oko 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

 

Skup je ponovo organiziran na poziv građanskog pokreta “Zaudarate” koji se ogradio od nasilja i inzistirao na mirnom obilježju prosvjeda.

Sukobe je izazvalo oko 200 mladih, koji su bacali kamenje i boce pijeska na policajce. Prosvjednici su pokušali ukloniti bodljikave žice iza koje su se grupirali policajci. Zapaljen je jedan motor i tada je policija upotrijebila vodene topove i suzavac. Ulicama je odjekivala i pucnjava.

Premijer Tamman Salam je ranije u nedjelju pozvao na mir. “Spreman sam vas poslušati i razgovarati s vama”, rekao je na konferenciji za novinare.

Salam je priznao da je problem odvoza smeća kap koja je prelila čašu i izazvala gnjev. “Ali problem je puno važniji od te kapi. Radi se o političkom smeću u zemlji”, rekao je premijer. On je pozvao na hitan sastanak vlade kako bi se postiglo rješenje krize i upozorio na političke podjele koje su paralizirale institucije.

Premijer je također ocijenio da su upotrebljene pretjerane sile u rastjerivanju skupa u subotu.

Prvi puta nakon završetak građanskog rata (1975.-1990.) Libanon je bez predsjednika već dulje od godinu dana, dok parlament paraliziraju podjele.

Zemlja je podijeljenja između koalicije koju vodi moćni šijitski Hezbolah i podržavaju Damask i Teheran i koalicije koju vodi bivši sunitski premijer Saaad Hariri koju podržavaju SAD i Saudijska Arabija.

Komentiraj

FOTO:Salah Malkawi/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.