Europska komisija u ponedjeljak je najavila paket pomoći ugroženim poljoprivrednicima vrijedan 500 milijuna eura, od čega će najveći dio dobiti mliječni sektor.

“Ovo je snažan i odlučan odgovor na poteškoće. Ovaj odgovor pokazuje da Komisija svoju odgovornost prema farmerima uzima ozbiljno i spremna ih je podržati s odgovarajućim sredstvima. To je naročito važno s obzirom da postoji i drugi zahtjevi prema europskom proračunu”, rekao je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, koji je predstavio paket ministrima poljoprivrede 28 zemalja članica na izvanrednom sastanku u Bruxellesu

Katainen je dodao da će Komisija predložiti da najveći dio ovog paketa ide svim državama članicama za potporu mliječnom sektoru.

“Pri odlučivanju o distribuciji ove pomoći osigurat ćemo pravednu raspodjelu, ciljanu i učinkovitu, vodeći posebno računa o onim državama članicama koje su najviše pogođene razvojem na tržištu”, rekao je Katainen.

Zbog krize u mliječnom sektoru, koji je ugrožen većom proizvodnjom mlijeka u EU-u i manjom potražnjom na svjetskom tržištu te zbog ruskog embarga, u ponedjeljak su se u Bruxellesu na izvanrednom sastanku okupili ministri poljoprivrede 28 zemalja članica kako bi razgovorali o mjerama za pomoć mljekarima i proizvođačima svinjskog i goveđeg mesa, koji su također u krizi.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.