Švicarska policija uhitila je češkog zastupnika Europskog parlamenta i tri slovačka državljana koji su pokušavali podignuti 350 milijuna eura iz švicarske banke uz pomoć krivotvorenih dokumenata, objavili su u petak češki dužnosnici.

Češki ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec potvrdio je uhićenje četvorice muškaraca među kojima je i Miloslav Ransdorf (62), komunist, stručnjak za Karla Marxa, bivši profesor filozofije koji govori desetak jezika i zastupnik u Europskom parlamentu od češkog članstva u EU 2004.

“Švicarske vlasti kazale su našem veleposlaniku da je Ransdorf oslobođen pa pretpostavljam da je na putu kući”, kazala je glasnogovornica češkog ministarstva vanjskih poslova Michaela Lagronova. Dodala je da političar nije kontaktirao češko veleposlanstvo u Švicarskoj.

Britanska agencija Reuters navodi da Ransdorf nije bio dostupan za komentar.

Mediji navode da je skupina pokušala podići novac u jednoj banci u Zuerichu ali dokumenti koje su dali nisu odgovarali onome što je banka imala spremljeno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.