Uskok je nakon jednogodišnje istrage podigao optužnicu protiv Mirka i Vinke Cetinski te dvoje riječkih poreznih inspektora koji su im, po tvrdnjama tužiteljstva, na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije kao zakonite prihode priznali imovinu od gotovo 25 milijuna kuna u raznim stranim valutama.

  • Poreznici Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić, zajedno sa supružnicima Cetinski, optuženi su pred riječkim Županijskim sudom za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na ta nedjela te krivotvorenje isprave.

 

Uskok tvrdi da su porezni inspektori od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski “tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda” koje su im Mirko i Vinka Cetinski tijekom nadzora predavali.

Sukladno prethodnom dogovoru okrivljeni porezni inspektori su, ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, “nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili kako bi prikazali da su izvori za imovinu” Cetinskih dokazani i da “ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje”, kažu u tužiteljstvu.

Dodaju da su na taj način “na temelju oporuka, darovnice i potvrda”, kao zakonite prihode Mirka i Vinke Cetinski “prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 USD i 460.000 DEM”, stoji u Uskokovu priopćenju.

Nekad poznati pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša zamjenica ministra turizma, zbog ovog su slučaja uhićeni krajem srpnja prošle godine, a ranije su se suočili s optužbama da su poduzetnika Danka Končara prijevarom, kupujući za njega nekretnine u Istri, oštetili za oko 150 milijuna kuna.

Nakon što je 30. srpnja prošle godine ispitan u Uskoku Mirko Cetinski je novinarima izjavio da ga se “po 17. put pita jedno te isto” te da on isto odgovara, tvrdeći da u ovom slučaju “nema apsolutno ničega”. Istarskog državnog odvjetnika Edija Putignu pritom je prozvao je da si na imenima Cetinskih želi stvoriti popularnost.

Par dana kasnije njegova je supruga poslala priopćenje u kojemu kaže da o optužbama što joj se stavljaju na teret dovoljno govori činjenica da im sudac istrage nije odredio istražni zatvor, iako je Uskok to tražio.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.