Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma kojeg je sud proglasio krivim za povredu ustava, priznao je u petak da je prekršio ustav, ali je odbio svaku pomisao na ostavku, usprkos sve glasnijim pozivima da to učini.

“Je li ovo kraj?”, upitao se u petak ujutro dnevni list The Citizen. “Jedina mogućnost da Južnoafrička Republika spriječi istinsku ustavnu krizu jest ostavka ili promjena” predsjednika, ocijenio je pak The Sowetan.

Ustavni sud je u povijesnoj odluci neugodnoj za predsjednika države, ocijenio u četvrtak da Zuma “nije poštovao ustav” odbivši da naknadi troškove obnove svog privatnog imanja koje je platila država.

Predsjednik mora platiti troškove obnove bazena, kokošinjca, staje i centra za posjetitelje koji nemaju nikakve veze sa sigurnošću imanja u Nkandli, naredio je sud.

“Ova odluka je pobjeda demokracije”, s odobravanjem je u petak reagirala glavna oporbena stranka Demokratski savez koja je pokrenula postupak opoziva predsjednika.

No to nije omelo Zumu koji u televizijskom obraćanju u petak navečer nije ni jednom riječju spomenuo mogućnost odlaska, zadovoljivši se javnom isprikom. “Poštujem odluku i poštovat ću je”, rekao je obećavši da će vratiti novce državi. Priznavši da nije postupio “u skladu s ustavom”, istaknuo je kako “nikad nije htio svjesno pogaziti” temeljni zakon.

Predsjednikova smjena je neprovediva, upozoravali su analitičari i ranije, budući da njegova stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) ima apsolutnu većinu u parlamentu i uglavnom mu je privržena.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.