Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz posjetio je u ponedjeljak Makedoniju i najavio pomoć toj zemlji u suočavanju s velikim brojem izbjeglica.

“Države zapadnog Balkana pregažene su, suočene s izazovima koje prelaze njihove mogućnosti i ostavljene na cjedilu”, rekao je Kurz na letu za Skoplje. “Moramo im pomoći”, dodao je.

Tijekom susreta s makedonskim ministrom unutarnjih poslova Mitkom Cavkovim na makedonsko-grčkom graničnom prijelazu Gevgeliji Kurz je rekao kako “dublinsko pravilo”, koje određuje da izbjeglica ostaje u onoj zemlji EU u koju je prvu došao, više ne funkcionira.

 

  • Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s austrijskim kolegom zatražio je pomoć europskih partnera. S Makedonijom se mora postupati kao s integralnim dijelom EU, rekao je.

 

Ovo je “jedina granica preko koje migranti dolaze iz jedne zemlje EU u zemlju koja nije članica EU”, rekao je Poposki.

Oba su ministra kritizirala ponašanje Grčke u izbjegličkoj krizi. Nije u redu da se izbjeglice jednostavno propušta, rekao je Kurz, dodajući kako je potrebno rješenje na razini EU. Grčka prema njegovim riječima mora bolje osigurati vanjsku granicu EU, iako i Grčka zaslužuje pomoć.

Austrijski šef diplomacije zatražio je od EU više pozornosti za zapadnobalkansku izbjegličku rutu. Smatra da bi se na tu temu trebao održati sastanak na vrhu Unije.

Komentiraj

FOTO:EPA/NAKE BATEV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.