Egipatski je sud osudio pisca Ahmeda Najija na dvije godine zatvora, nakon što su sekusalno eksplicitni dijelovi njegove knjige objavljeni. Tužbu je egipatskom sudu podnio jedan građanin, koji se žalio da ga je ulomak iz knjige ostavio ‘uznemirenim’ i sa srčanim palpitacijama.

Naji je prvotno oslobođen optužbi, ali je sud uvažio žalbu tužitelja, te ga osudio na dvije godine zatvora. Veliki broj egipatskih pisaca branili su Najija na sudu, poručujući kako je ovakva presuda veliki udarac na slobodu govora. Neki su optužili predsjednika Abdula Fattaha al-Sisija da vodi državu koja se nimalo ne razlikuje od islamske vladavine njegovog prethodnika Mogammeda Morsija.

“Vaša država mrzi intelektualce, misli i kreativnost i prihvaća samo licemjere, dodvaraće i skladatelje pjesama koje vas podržavaju i laskaju vam”, rekao je istaknuti kolumnist Ibrahim Eissa.

Urednik novine u kojoj je objavljen ulomak sporne knjige morat će platiti izdašnu novčanu kaznu. Naji če se žaliti na ovu presudu, javljaju svjetski mediji.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.