Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za ovu godinu Svetlana Aleksijevič kazala je tijekom posjeta Berlinu u subotu kako osjeća da je nagrada obvezuje da se nastavi boriti za demokraciju i ljudska prava.

“Osjećam da imam obvezu”, kazala je 67-godišnja bjeloruska književnica i istraživačka novinarka na konferenciji za novinare. “Biti razočaran ili iscrpljen više nije moguće.”

Aleksijevič je kazala da se iznenadila kada joj je na nagradi čestitao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, nazvavši je u četvrtak nekoliko sati nakon proglašenja dobitnika. “To je bilo malo čudno”, kazala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev nisu nazvali da bi mi čestitali, kazala je. “Kazala sam da su zauzeli Ukrajinu, da je to okupacija, i time je izgubljena njihova naklonost.”

Nagrađena za svoje pisanje o “hrabrosti i patnji”,  Aleksijevič je kazala da želi pisati romane o ljudskim pričama iz stvarnog života. “To je pokušaj bilježenja vremena, njegova zadržavanja, oduzimanja nečega kaosu u kojem živimo”, kazala je.

Ne smatra da je njezin rad čisto novinarski. “Prikupljam materijal poput novinara, ali radim s njime kao književnica.”

Aleksijevič je živjela u egzilu ukupno deset godina, dijelom i u Berlinu.

Komentiraj