Pojedini aktualni ministri u četvrtak su uoči posljednje sjednice ove Vlade u izjavi novinarima uspješnim ocijenili svoj rad, iznjevši podatke po kojima je u njihovim resorima postignut napredak.

Ministar turizma Darko Lorencin, koji je ministarsku funkciju dobio nakon što je njegov stranački kolega Veljko Ostojić iz IDS-a u ožujku 2013. podnio ostavku, rekao je da misli da su napravili jako dobar posao.

U listopadu je, po njegovim riječima, broj noćenja porastao za 5,5 posto, dok je rezultat za ukupan broj noćenja ove godine korigiran na nešto više od sedam posto.

“To je rekordni porast otkad Hrvatska postoji u turizmu”, kazao je ministar, dodavši da su utrli i novi način razmišljanja, što je po njemu najveći kapital za budućnost, ali i puno toga konkretno napravili. “Privatni smještaj smo obuhvatili, 25 hotela je otvoreno, ove godine je uloženo pola milijarde eura, sljedeće godine 40 posto više novca bit će uloženo u hrvatski turizam”.

Upitan bi li nešto mijenjao kazao je da više manje ne bi. “Mijenjao bih samo jači i bolji tempo. Mi smo se sada jako dobro uigrali, međuresorno funkcioniramo odlično, mislim da smo konsolidirali državu da smo promijenili način ponašanja, da smo dobili u nasljeđe kao vlada jako težak zadatak, jako velike rupe, kosture u čitavoj toj priči”, kaže Lorencin.

Ustvrdio je također da je konsolidiran proračun, koji je temelj i baza razvoja i da ova politička opcija itekako zaslužuje sljedeći mandat.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić također je zadovoljan radom. Upitan bi li nešto mijenjao odgovorio je da bi jer bi čovjek kad se vraća natrag uvijek mogao napraviti neke stvari bolje i brže. No, ministar kaže da je, gledajući okolnosti u kojima su radili, zadovoljan svojim radom.

Kao najvrjednije što je napravljeno u njegovom resoru izdvojio je pad neriješenih sudskih predmeta za 30 posto, odnosno s 830 tisuća na 550 tisuća. Skratili su također i trajanje prvog stupnja za sto dana, prvi put je uveden stečaj potrošača.

Ono što je jako vrijedno je informatizacija. “Mi se sad povezujemo u sustave, vi sad većinu stvari dobar dio možete od doma obaviti, a to je dobra podloga da se nastavi dalje. Ima toga jako puno”, rekao je Miljenić.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je kratko da je više nego zadovoljan jer su postigli jako puno, a njegovo ministarstvo , bez obzira što su izbori, radi na poboljšanju zdravstvenog sustava.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je također da su napravili jako puno. Upitan što je bilo najteže, kazao je da je dosta stvari bilo teško. “Sad je ad hoc teško napraviti analizu, ali možemo sjesti pa ću vam objasniti”, rekao je Maras.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.