Uhićeni su muškarac i dvije djevojke koji su od svibnja, na tuđa imena sklapali ugovore s teleoperaterima i uzimali mobitele, oštetivši time najmanje 23-oje ljudi za dvjesto tisuća kuna, izvijestila je u petak zagrebačka policija.

Broj prevarenih na čije su ime osumnjičenici pola godine sklapali ugovore i uzimali mobitele mogla bi biti i veća jer se policiji još javljaju oštećenici.

Osumnjičenog tridesetogodišnjaka i djevojke u dobi od 25 i 21 godine tereti se za čak 69 kaznenih dijela, odnosno za po 23 slučaja krivotvorenja isprava, prijevara i uporabe osobnih podataka.

Sumnja se da su, koristeći se preslikama osobnih iskaznica, sklapali pretplatničke ugovore s mobilnim operaterom od kojeg su na štetu svojih žrtava kupovali mobitele na obročnu otplatu.

U automobilu 30-godišnjaka policajci su pronašli 2400 eura, oko 36.000 kuna, pištolj sa streljivom, devet mobitela, nekoliko preslika osobnih iskaznica, bankovne kartice i raznu dokumentaciju.

Osumnjičeni su pritvoreni, a nastavak kriminalističkog istraživanja trebao bi pokazati kako su došli do podataka oštećenika koji je prosječno svaki prevaren za oko 8700 kuna.

Kako bi se obranili od prevara povezanih s krađom identiteta građani trebaju čuvati svoje osobne podatke.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.