Jedna vatikanski dužnosnik je uhićen zbog krađe povjerljivih papinskih dokumenata i njihovog odavanja novinarima, navodi se u priopćenju Vatikana i dodaje se da je još jedna osoba privedena, ali da je kasnije puštena.

 Glavni osumnjičeni je msgr. Lucio Angel Vallejo Balda, bivši tajnik sada raspuštenog odbora kojega je bio uspostavio papa Franjo za pružanje savjeta glede ekonomskih i financijskih reforma Rimske kurije.

 Vallejo Balda je priveden na ispitivanje tijekom vikenda zajedno s članicom tog odbora Francescom Chaoqui nakon istrage Švicarske garde o “krađi i odavanju povjerljivih vijesti i dokumenata”.
 Oni su uhićeni, ali je Chaoqui puštena u ponedjeljak, dijelom zbog suradnje s vlastima.
 Ovaj tjedan bit će objavljene dvije knjige za koje se vjeruje da se temelje na curenju podataka. Vatikan ih je odbacio nazvavši ih “plodom teškog kršenja povjerenja koje je ukazao Papa” i priopćio je da razmatra pokretanje tužbi protiv  autora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.