Hrvatska zbog dubokih i prijateljskih veza s BiH i odgovornosti koje ima kao supotpisnica Daytonskog sporazuma ima razloga biti ozbiljno zabrinuta stanjem u toj zemlji i zainteresirana je da se problemi riješe dijalogom i iznalaženjem zajedničke vizije o funkcioniranju BiH u budućnosti, kazao je predsjednik odbora za vanjsku politku Hrvatskog sabora Miro Kovač u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” od ponedjeljka.

Komentirajući krizu nastalu nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije, Kovač je kazao kako drži da je u konačnici među stranakama sa srpskim predznakom ipak prevladao razum i kako je najvažnije da nije došlo do blokade tijela državne vlasti u BiH.

Zbog inzistiranja bošnjačke strane na reviziji presude protiv Srbije, u srpskim strankama u BiH razmišljali su i povlačenju iz Vijeća ministara i parlamenta, što bi dovelo do njihove potpune paralize no to se, po svemu sudeći, ipak neće dogoditi.

Srpski su ministri već prošlog tjedna sudjelovali u radu Vijeća ministara, a zastupnici srpske nacionalnosti u Zastupničkom domu parlamenta BiH, iz stranaka vladajuće većine na državnoj razini, najavili su kako će sudjelovati na sjednici tog doma u utorak.

“Koliko god se to činilo teškim, treba nastaviti razgovarati i probleme rješavati institucionalno”, kazao je Kovač dodajući kako to znači očuvanje funkcioniranja i poštivanja odluka tijela vlasti uključujući tu Ustavni sud.

Kovač uzroke stalnog ponavljanja kriza u BiH vidi u nepostojanju zajedničke vizije kod predstavnika konstitutivnih naroda, bez čega ne može biti ni normalnog razvoja zemlje.

Sugerirao je kako bi u sadašnjoj fazi najbolje bilo pokušati postići suglasnost oko minimalnog zajedničkog cilja, a to je svakako europska budućnost zemlje, i onda na tome raditi.

“Kamo će BiH ako neće u političku Europu? Što je alternativa? Savez s Turskom ili možda s Rusijom?”, upitao je Kovač.

Istaknuo je i kako je važno da se među Bošnjacima i Hrvatima što prije postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi se osiguralo da izbori 2018. budu provedeni na način koji će Hrvatima jamčiti pravo da izaberu svoje legitimne predstavnike u vlasti. Ne bude li tako, drži Kovač, to bi moglo dovesti do izbijanja nove krize.

Komentirajući rasprave o tome treba li BiH preustrojiti kroz federalni model, Kovač je kazao kako je realnost to da je ta zemlja već federalizirana pa bi se umjesto rasprava pod velikim parolama trebalo voditi idejom političkog realizma.

Komentiraj