Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u Luxembourgu, gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a,  da proširenje malo koga zanima i da nitko nije spominjao pristupne pregovore sa Srbijom.

Na novinarsko pitanje je li ga netko od kolega ministara pitao za hrvatsko stajalište u vezi s otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima između EU-a i Srbije, ministar Kovač je odgovorio je niječno.

“Morat ću vas razočarati, to danas uopće nije tema. Općenito, proširenje nije tema, malo tko se u EU-u zauzima za proširenje, osim nas Hrvata i par susjednih zemalja. U razgovorima s kolegama to nitko ne spominje”, rekao je Kovač.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Ministar Kovač je rekao kako se nada da će Srbija nakon predstojećih izbora imati vladu koja će imati “proeuropski kurs i koja će ispunjavati poznate kriterije”.

Šefovi diplomacija EU-a okupili su u ponedjeljak na redovitom sastanku, a na dnevnom redu je Strategija EU-a prema Siriji, Iraku i prijetnjama ISIL-a, kao i odgovor na nedavne terorističke napade u Europi, kako pomoći stabilizaciji Libije te mirovni proces u Kolumbiji. Također se razgovora o odnosima s istočnim partnerima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.