Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač održao je u ponedjeljak navečer u bruxelleskom Europskom uredu Zaklade Konrad Adenauer  vrlo posjećeno predavanje na  temu “Hrvatska na raskrižju između srednje i jugoistočne Europe”.

Ministar Kovač je pred brojnim diplomatima, zastupnicima Europskog parlamenta, ljudima iz poslovnog svijeta istaknuo da je Hrvatska “uspješna priča”, predstavivši u kratkim crtama put Hrvatske od borbe za neovisnost do punopavnog članstva u EU-u i NATO-u.

Nakon što je Hrvatska ispunila svoje prvotne ciljeve, sada se mora repozicionirati i imati aktivnu ulogu kako u srednjoj Eutopi tako i u jugoistočnoj, rekao je Kovač.

Izrazio je spremnost Hrvatske da pomogne svim svojim jugoistočnim susjedima na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama. U tom kontekstu je posebno istaknuo Bosnu i Hercegovinu, za koju Hrvatska ima posebnu odgovornost zbog tamošnjih Hrvata, koji su konstitutivni narod i zbog činjenice da je ta zemlja najbliži susjed i jedna od supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je okonačn rat u BiH. Dodao je da najizazovnija situacija  BiH i Makedoniji.

Što se Srbije tiče, Kovač je istaknuo Kovač je istaknuo hrvatsku ambiciju da se s tom zemljom izgrade odnose kakve su poslije drugog svjetskog rata izgradile Njemačka i Francuska.

Rekao da je Hrvatska radi na rješenju za poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom u kojima se čeka zeleno svjetlo s hrvaatske strane kako bi ona mogla biti otvorena.

“Sve je moguće. Mi želimo postići rješenje, ali želim biti oprezan”, rekao je Kovač o mogućnosti da Srbija otvori ta dva poglavlja do kraja lipnja.

Zaklada Konrad Adenauer je njemačka politička zaklada usko povezana s Kršćansko-demokratskom unijom, CDU, kojoj je na čelu kancelarka Angela Merkel.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.