Hrvatska očekuje da će nova srbijanska vlada biti i dalje privržena ulasku zemlje u EU, što podrazumijeva punu suradnju s Haškim sudom, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“Mi očekujemo da će nova srpska vlada biti i dalje privržena ulasku Srbije u EU, što podrazumijeva punu suradnju s Haškim sudom, priznavanja presuda i odluka Haškog suda”, izjavio je ministar Kovač odgovorajući na pitanje novinara za komentar o odluci Srbije da ne izruči trojicu Šešeljevih radikala ICTY-u.

Kovač u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Tijekom toga sastanka kratko se susreo s američkom državnim tajnikom Johnom Kerryem.

Ministar Kovač je rekao da je susret s Kerryem protekao srdačno te dodao da će uskoro uslijediti bilateralni susret na čemu rade njihovi kabineti i administracije.

Kovač i Kerry trebali su se sastati prije nekoliko dana u Washingtonu, ali je susret otkazan zbog neusklađenih termina.

Ministar Kovač je komentirao i navode o mogućem sukobu interesa prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

“Čuli ste danas što je rekao Tomislav Karamarko prije sjednice predsjedništva HDZ-a na kojoj sam, uzgred rečeno, bio i ja. Znači,  imate s jedne strane nemušti pokušaj oporbe da prikrije svoju neefikasnost, svoju idejnu prazninu takvom jednom akcijom traženja opoziva. To je osuđeno na propast. S druge strane imate, kao što ima i u drugim zemljama, tako i u  Hrvatskoj interesne skupine koje su zainterisirane za određene privatizacije velikih kompanija. To je kombinacija jednog i drugog i jedno i drugo je osuđeno na propast”, rekao je Kovač.

Na upit je li dogovorena smjena veleposlanika i jesu li već poznata imena onih koji će ih zamijeniti, Kovač je rekao da je tu riječ o redovitoj proceduri.

“To je redovan proces i osobno se zalažem da to bude sukladno procedurama i poznatim pravilima. Na ljeto će doći do redovne promjene šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda. Mi smo uređena zemlja, a ova hrvatska vlada i sa mnom kao ministrom vanjskih poslova dat će doprinost daljnjem uređenja odnosa u Hrvatskoj, pa tako i na planu vanjske politike i zamjene veleposlanika  i konzula, sve prema pravilima i procedurama  sukladno poznatim kriterijima – učinkovitost, profesionalnost i, podrazumijeva se, odanost državi”, rekao je.

Ministar Kovač je bio je jedan od potpisnika protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koja će postati 29. članica Saveza kada se dovrši postupak ratifikacije u svim državama članicama.

“Hrvatska Vlada i predsjednica Republike obećali su da ćemo taj protokol ratificiati vrlo brzo. Potrudit ćemo se da budemo među prvima koji će ratificirati ulazak Crne Gore u NATO.

Dodao je da mu je bila čast potpisati taj protokol i čestitati crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću u ime hrvatske Vlade.

“To je vrlo važna vijest za Crnu Goru, ali i za Hrvatsku, jugoistočnu i cijelu Europu. To je doprinos stabilnosti  i sigurnosti na jugoistokku Europe, vrlo važan dan i za nas u Hrvatskoj”, rekao je.

Komentiraj