Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač jutros je u emisiji N1 televizije ‘Novi dan’ govorio o odnosima Hrvatske i Srbije.

“Sam Zoran Milanović zadnji je koji može reći nešto o braniteljima, on je slao policiju na branitelje, ismijavao ih, nije učinio ama baš ništa za njih. Sada se javlja kao spasitelj, glumi lažnog heroja. Da nije ozbiljna situacija, ja bih se smijao”, rekao je Kovač komentirajući i neke usporedbe Milanovića s Tuđmanom. “Doktor Franjo Tuđman je dobivao svoje bitke, proveo je Oluju i oslobodio je Hrvatsku. Zoran Milanović je izgubio sve svoje bitke od lex Perkovića na dalje, a sad se javlja kao spasitelj. To je tragikomično”, dodao je.

“Mi smo kao Vlada krenuli ozbiljno raditi. Ugradili smo sve što je važno u proces pregovora Srbije i EU. Srbija, ako želi ući u EU, mora ukinuti zakon kojim proganja hrvatske branitelje. To smo mi napravili. Isto će morati žrtvama rata dati odštetu, tragati za nestalima i priznavati sve presude haškog suda. To je napravila naša Vlada, mi”, kaže Kovač dodajući da Milanović nije napravio ništa.

“Njegova politika je isprazna, on je, pa on je čak i kukavica jer se ne usudi sučeliti s gospodinom Plenkovićem u kampanji”, poručio je dodajući da je diplomatski sukob započela Srbija. “Srbija Hrvatsku napada s nekim tezama o ustaštvu i NDH. To nije tema, tema je ono što moraju raditi da uđu u EU. Mi nismo počeli s notama, počela je Srbija koja se uporno bavi prošlošću, umjesto da se bavi sobom. Neka rade svoj posao, a nas puste na miru”, kaže Kovač.

O otkazanom dolasku Aleksandra Vučića u Dubrovnik, Vučić kaže da je razumljivo da nma hrabrosti doći, s obzirom na okolnosti. “Mislim da bi osramotio samog sebe i svoj status. Došao bi bez popisa i bez nakane da ukine taj zakon kojim progoni hrvatske državljane”, zaključio je Kovač.

Komentiraj