Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u četvrtak da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju od krivnje za zločine protiv čovječnosti nagrada za sve ratne huškače te da predstavlja udar na međunarodnopravni poredak poslije Drugog svjetskog rata.

“Ova presuda je nagrada za sve one u svijetu koji huškaju na rat, koji pozivaju na etničko čišćenje i koji žele nasilno mijenjati međunarodno priznate granice”, izjavio je Kovač nakon sastanka u Željeznom sa zemaljskim poglavarom Gradišća Hansom Niesselom.
“Ovo je udar na međunarodnopravni poredak poslije Drugog svjetskog rata”, ocijenio je Kovač.
Šef hrvatske diplomacije stigao je u posjet gradišćanskim Hrvatima u sklopu svog dvodnevnog službenog posjeta Austriji.
U razgovoru s gradišćanskim zemaljskim poglavarom izrodila se ideja o mogućnosti stvaranja partnerstva Gradišća s jednom od hrvatskih županija.
“Gradišće je napredna austrijska savezna zemlja, s iskustvom u obnovljivim izvorima energije i vrlo uspješna u povlačenju europskih fondova (…) mislim da možemo zajedno napraviti dobre stvari za Austriju i Hrvatsku”, kazao je Kovač u izjavi novinarima.
Izrazio je zadovoljstvo ulogom i položajem gradišćanskih Hrvata koji čine 10 posto stanovništva Gradišća, s udjelom od 30 posto u lokalnoj samoupravi.
“Oni su snažan element identiteta Gradišća i Austrije”, istaknuo je ministar.
Kovač se u petak u Beču sastaje sa svojim kolegom Sebastianom Kurzom, a najavljen je i susret s ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner.
Dvije će strane, kako je najavljeno, razgovarati o gospodarskim odnosima, turizmu i suradnji na području kulture, a nezabilazna tema bit će i migrantska kriza.
“Ponovit ću ono što sam već i prije rekao, a to je da možemo biti ponosni na ostvarenu suradnju između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Odluka da zajedno štitimo granicu Makedonije i Grčke uvelike je pomogla smanjenju priljeva izbjeglica”, rekao je Kovač najavljujući sutrašnji susret.
Prema njegovim riječima, “nismo pomogli samo sebi već i Europskoj uniji te zemljama koje primaju najviše migranata, poput njemačke, Švedske, Nizozemske Austrije”.
Prije Austrije, ministar Kovač je u nešto više od dva mjeseca mandata službeno posjetio BiH, Mađarsku, Njemačku, Italiju, Vatikan i Sloveniju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.