Hrvatska i Poljska imaju slične poglede na regiju i Europu, a sve zemlje središnje i istočne Europe trebale bi bolje surađivati i lobirati kako ne bi bile samo periferija zapadnoeuropske integracije, ocijenili su u ponedjeljak u Varšavi hrvatski i poljski šefovi diplomacije Miro Kovač i Witold Wasczykowski.

Dvojica ministara sastala su se u sklopu službenog posjeta ministra Kovača, koji se prije toga susreo i s Jaroslawom Kaczynskim, predsjednikom poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda.

“Možemo zajedno puno surađivati i na planu definiranja rješavanja europskih problema, na planu migracijske politike i na planu definiranja zajedničke europske budućnosti”, rekao je Kovač nakon razgovora s Wasczykowskim.

“Europa je trenutno u nekoj vrsti krize identiteta i tu je važno da se čuje i hrvatski glas i poljski glas, a mi svojom suradnjom … možemo puno toga dobroga napraviti na dobrobit i Hrvatske i Poljske, ali i na dobrobit Europske unije”, kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

“Razgovarao sam i s Kaczynskim o hrvatsko-poljskim odnosima i složili smo se da kao zemlje koje su u srednjoj Europi … moramo više surađivati i na planu politike, i na planu gospodarstva i na planu kulture”, rekao je Kovač.

Wasczykowski je nakon razgovora s Kovačem naglasio da dvije zemlje imaju “slične poglede na našu regiju i na Europu”. Dodao je da su razgovarali o “izgradnji” regije od Baltičkog mora do Jadrana i Crnoga mora, koju je poljski predsjednik Andrzej Duda nazvao “Regija ABC”, a koju je promovirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Želimo da zemlje naše regije predstavljaju lobističku skupinu i da promoviraju naše sigurnosne interese, i da ne budemo samo dodatak ili periferija integraciji zapadne Europe”, rekao je Wasczykowski.

Kovač je ranije u ponedjeljak, u uglednoj Državnoj školi javne administracije u Varšavi, bio gost na tribini posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unije, a u razgovoru s moderatoricom i publikom osvrnuo se na politiku Hrvatske prema izbjeglicama, izbor glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, sigurnosti i stabilnosti u Europi, te stajališta Hrvatske prema pristupanju zemalja jugoistočne Europe Europskoj uniji.

Komentiraj

FOTO:HINA/ MVEP
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.