Hrvatska namjerava “vrlo kvalitetno” surađivati sa susjedima, a rješavanju otvorenih pitanja pristupit će u dobrom duhu i konstruktivno, najavio je u utorak navečer novi ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač gostujući u Dnevniku HTV-a.

“Sa susjedima, spomenuo sam konkretno i BiH i Srbiju, ćemo vrlo kvalitetno surađivati. Ima tu pregršt otvorenih pitanja. Mi ćemo rješavanju tih pitanja pristupiti u dobrom duhu, konstruktivno”, rekao je Kovač.

Što se tiče Slovenije, otkrio je da se premijer Tihomir Orešković još u petak čuo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, dodajuvši kako očekuje da će se njih dvojica uskoro i sastati.

“Krenut ćemo u saniranje odnosa sa susjedima, morat ćemo koordinirati izbjegličku krizu da budemo što efikasniji i da svoj teritorij zaštititimo”, istaknuo je.

  • Govoreći o problemu izbjeglica, Kovač je rekao da će ih Hrvatska primati sve dok to budu činile i druge zemlje.

“Sve dok ove velike zemlje u EU prihvaćaju izbjeglice, sve dok je Hrvatska tranzitna zemlja, stanje je na neki način pod kontrolom. Ako jedna od zemalja koje primaju izbjeglice, tu mislim i na Austriju i na Njemačku, bude odlučila zatvoriti svoje granice, ne prihvaćati više izbjeglice u toj mjeri, onda će morati i Hrvatska zatvoriti svoje granice i čuvati svoj teritorij.”

Rekao je da se nova hrvatska vlada zalaže za europsko, civilizirano rješenje i za kulturan pristup. “Bit ćemo humani, kulturni, ali jasno da su kapaciteti u Hrvatskoj ograničeni, oni su ograničeni i u susjednim zemaljama. Prema tome, ako na primjer prijatelji u Austriji zatvore svoju granicu, to će učiniti i prijatelji u Sloveniji, to ćemo učiniti i mi, nakon toga i Srbija i Makedonija.”

Upitan o suradnji s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u području vanjske politike, Kovač je kazao da će surađivati kao što je to i predviđeno Ustavom te podsjetio da se jučer sastao s njom i da su dogovorili, kako je i priopćeno s Pantovčaka, modalitete suradnje i usklađeno vanjskopolitičko djelovanje.

Na pitanje voditeljice da objasni naputak djelatnicima MVEP-a da se pojam “regija” neće više koristiti, Kovač je rekao da je regija “nejasan pojam” i da će odsad koristiti pojam “susjedstvo”, budući da je to “precizniji termin”.

Komentiraj

FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.