Ravnateljica Imunološkog zavoda Nevenka Kovač izjavila je u četvrtak Hini da će dobivanje dozvole od Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva omogućiti Zavodu da započne ulaganje i proizvodnju virusnih cjepiva, budući da je prethodna dozvola istekla u prosincu prošle godine.

HALMED-a je objavio kako je utvrđeno da Imunološki zavod ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva, stoga su mu izdane potvrda o provođenju dobre proizvođačke prakse i proizvodna dozvola za obavljanje pojedinih dijelova proizvodnje virusnih cjepiva. To uključuje, pojašnjava Kovač, puštanje lijekova u promet, osiguranje kakvoće i opremanje lijekova.

Ravnateljica Imunološkog kaže kako u idućih mjesec dana iz HALMED-a očekuju izdavanje dozvole za velepromet lijekova i opojnih droga, što je važno jer se očekuje uvoz indijske konoplje.

“Zaključili smo ugovor s kanadskim proizvođačem Tilray o prvoj isporuci biljnog ekstrakta indijske konoplje u obliku želatinoznih kapsula, koja bi trebala stići za mjesec dana, nakon što proizvođač ishodi izvoznu dozvolu”,  kazala je Kovač.

Vlada je prošlog mjeseca u državnom proračunu odvojila 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda, a ministar zdravstva Dario Nakić izjavio je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća kako se nada da će ove godine Imunološki krenuti s proizvodnjom.

U HALMED-u su još u tijeku postupci za izdavanje dozvola za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili plazme i seruma životinja, te za proizvodnju bakterijskih cjepiva.

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.