Brazilska predsjednica Dilma Rousseff obratila se vrhovnom sudu u četvrtak u posljednjem pokušaju da izbjegne glasanje Kongresa o opozivu koji bi mogao voditi njezinu odlasku s dužnosti.

Državni odvjetnik Jose Eduardo Cardozo zatražio je od vrhovnog suda da suspendira nedjeljno glasanje u Donjem domu dok ne bude sud u punom sazivu mogao odlučiti o proceduralnim propustima u postupku opoziva.

Vrhovni sud sazvao je izvanrednu sjednicu za 17.30 po mjesnom vremenu kako bi se raspravilo o žalbi koju je stranka Dilme Rousseff uložila zbog postupka opoziva.

Rousseff, nepopularna predsjednica  koja se već bori s najtežom gospodarskom krizom u Brazilu u zadnjih nekoliko desetljeća i povijesnim korupcijskim skandalom, već je izgubila potporu u vladajućoj koaliciji. Ona se suočava  sa sve izglednijim porazom u glasovanju Donjeg doma što bi dovelo prijedlog o njezinu opozivu pred Senat na osnovi optužbi o kršenju zakona o proračunu.

Ako Senat prihvati njezin opoziv, Rousseff će biti suspendirana i zamijenit će je potpredsjednik Michel Temer početkom svibnja u očekivanju suđenja koje bi moglo potrajati šest mjeseci.

Nije se očekivalo da se Rousseff, bivša pripadnica ljevičarske gerile, obrati vrhovnom sudu prije završetka glasanja u nedjelju. Cardozov zahtjev sudu smatra se znakom da njezina vlada očekuje poraz.

Protivnicima Dilme Rousseff nedostaje samo devet glasova za pobjedu u Donjem domu, s 333 zastupnika koji podržavaju opoziv, 124 koji su protiv i 56 koji su neodlučni ili nisu htjeli otkriti svoju odluku.

Mjera vrhovnog suda koja bi odgodila nedjeljno glasanje je moguća ali nije vjerojatna, jer je nekoliko sudaca tog suda reklo kako ne misle da bi se sud trebao miješati u zakonodavnu nadležnost  za vrijeme borbe za opoziv.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.