Više od dvije trećine Brazilaca, ukupno 68 posto,  podržava opoziv predsjednice Dilme Rousseff a oko 65 posto smatra da ona treba dati ostavku, pokazuju rezultati objavljeni u subotu prema anketi tvrtke Datafolha.

Senator optužen za upletenost u brazilski najveći korupcijski skandal rekao je u subotu da su predsjednica Dilma Rousseff i njezin prethodnik Inacio Lula da Silva znali za korupciju i nastojali blokirati istragu.

U intervjuu za brazilski najčitaniji tjednik senator Delcio do Amaral rekao je da je predsjedničina uspješna predsjednička kampanja  2010. i 2014. bila financirana novcem  od korupcije.

Amaral je bio vođa vladajuće Radničke stranke (PT) u Senatu i blizak saveznik Dilme Rousseff  do uhićenja  u studenome zbog pokušaja podmićivanja bivšeg izvršnog direktora državne tvrtke Petrobras u zamjenu za šutnju u istrazi.

Amaralovi iskazi mogu povećati pritisak na Rousseff, kojoj je potpora uvelike pala zbog najteže recesije zadnjih desetljeća i koja se suočila s postupkom opoziva u Kongresu zbog optužbi za manipulacije proračunskim novcem.

Predsjedničin ured je zanijekao putem  e-maila Amaralove optužbe i dodao da će Rousseff poduzeti zakonske mjere protiv njega.

Lulin glasnogovornik rekao je da je Amaral optuženik koji se želi spasiti i nema dokaza za tvrdnje iznesene u tjedniku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.