Znanstvenici su otkrili šest novih vrsta žaba iz obitelji Xenopus laevis, što broj dosad poznatih tipova ovih vodozemaca povećava za 30 posto, s 22 na 29 vrsta, otvarajući nove mogućnosti za znanstvena istraživanja bolesti od kojih obolijevaju ljudi, objavljeno je u stručnom časopisu PLOS ONE.

U pokusima se najčešće koriste primjerci Xenopusa laevisa ili afričkih kandžastih žaba. Ta se vrsta vodozemca općenito “najčešće u svijetu koristi u raznim znanstvenim istraživanjima”.

Evolucija afričke kandžaste žabe slična je ljudskoj, zbog čega se često koristi za biomedicinska istraživanja, među kojima su ona genetička i istraživanja o raznim vrstama karcinoma.

Posebnost ove vrste vodozemaca je ta što žive u močvarnim predijelima središnje i zapadne Afrike te na prstima imaju kandže. Tijelo im je plosnatije nego kod drugih žabljih vrsta, nemaju jezik ni zube, a hranu prinose prstima.

Nove vrste nisu otkrivene za vrijeme ekspedicija na terenu, već su ih znanstvenici uočili analizirajući već postojeće vrste u 168 akvarija uz pomoć “novih analitičkih tehnika tijekom kojih su koristili DNK analizu, snimali njihovo glasanje…”

Nove vrste su nazvane Xenopus allofraseri, X. eysoole, X. fischbergi, X. kobeli, X. mellotropicalis i Xenopus parafraseri.

Pokusi na novim vrstama xenopusa laevisa znanstvenicima će pomoći da unaprijede saznanja o “brojnim pitanjima poput kopiranja genoma, nestanka određenih gena i evolucije domaćina i parazita”.

Komentiraj