Ukrajinska vojska i proruski separatisti izvijestili su u subotu da su počeli povlačiti tenkove na pobunjeničkom istoku kako bi učvrstili primirje, ali se čini da je rješenje situacije u tom dijelu Ukrajine o kojemu se pregovaralo uz francusko-njemačko posredovanje, još jako daleko.

Vijest dolazi dan nakon summita u Parizu na kojemu su sudjelovali ukrajinski, ruski, francuski i njemački čelnici koji su priznali da se mirovni ugovor za Ukrajinu potpisan u veljači uz njihovo sudjelovanje neće provesti do kraja godine, kao što je bilo planirano.

Dok na istoku zemlje više od dva zadnja dana traje “primjeran” mir, pobunjenici iz samoproglašene republike Luhanska objavili su tijekom jutra da su počeli povlačiti tenkove, nakon čega će pristupiti povlačenju topništva kalibra do 100 mm.

“Smirivanje u zadnja dva dana omogućilo nam je da počnemo bilateralni proces povlačenja”, potvrdila je ukrajinska vojska tijekom večeri.

Zasad nije moguće provjeriti te informacije kod OESS-ovih promatrača na području sukoba.

Pobunjenici susjedne separatističke republike Donecka izjavili su da će s povlačenjem oružja početi 18. listopada, kada se završi slična operacija koja upravo traje u Luhansku i “bude li se poštovalo” nedavno postignuto primirje.

“Kraj rata je jako daleko”, ocijenio je ipak u subotu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optuživši Rusiju da ne želi “poštovati Minsk 2” i da “oteže” s mirovni procesom

Komentiraj