Više od 4000 migranata spašeno je u Sicilskom prolazu tijekom božićnog vikenda u brojnim koordiniranim operacijama vojne mornarice i talijanske obalne straže, koji su 2015. nazvala izvanrednom.

Od petka do nedjelje više od 3000 ljudi je spašeno u 28 operacija, precizira se u priopćenju zapovjedinika obalne straže admirala Vicenza Melonea.

U ponedjeljak ujutro 931 migrant se iskrcao iz norveškog trgovačkog broda u Palermu. Tih 841 muškaraca, 64 žene i 26 maloljetnika su ovih dana spasili brodovi vojne mornarice, kod libijske obale, u sklopu operacija koje vodi europska agencija Frontex, precizirali su talijanski mediji.

Većima migranata dolazi iz subsaharske Afrike, a ima i Marokanaca, Tunižana i Egipćana.

Među njima se nalaze i tri osobe osumnjičene za trgovinu ljudima, dvojica Gambijaca i jedan Somalac i oni su uhićeni.

Uvjeti na moru su bili dobri u prosincu i migranti se i dalje često odlučuju za putovanje bez obzira na godišnje doba.

Do Italije je u posljednje dvije godine stiglo više od 320.000 migranata.

Od početka godine je u Europu stiglo milijun migranata, često opasnim morskim putem ( 972.000) u najvećeme migracijskom priljevu nakon Drugog svjetskog rata, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM) i Ujedinjenim narodima.

U moru je tijekom 2015. poginulo ili nestalo 3692 osoba, prema podacima OIM-a.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.