Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina pozvala je u ponedjeljak ministra zdravlja da odmah stavi u funkciju veteranski odjel u Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos u Kninu koji još nije primio ni jednog pacijenta.

Novu ploču na kninskoj bolnici po kojoj je ona postala Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos još je u travnju 2015. otkrio bivši ministar zdravlja i već je tada odjel na trećem katu, uređen s milijun kuna za liječenje hrvatskih branitelja, bio spreman za prihvat pacijenata. No, to se još nije dogodilo jer se, kaže se u otvorenom pismu Koordinacije, prema riječima ravnateljice bolnice od tada čeka inspekcija za proširenje bolničke djelatnosti kako bi se novi odjel stavio u funkciju.

„Do danas inspekcija za proširenje bolničke djelatnosti nije došla i odjel za liječenje hrvatskih branitelja nije stavljen u funkciju, iako je nasušno potreban, kako kninskoj bolnici, još više hrvatskim braniteljima“, stoji u otvorenom pismu ministru zdravlja Dariju Nakiću, koje je potpisao predsjedavajući radnog predsjedništva Kordinacije braniteljskih udruga Tomislav Čoljak.

„Gospodine ministre, sigurno ste upoznati sa specifičnim zdravstvenim problemima hrvatskih branitelja, koji najčešće obolijevaju od raznih oblika karcinoma, te krvožilnih bolesti i najčešće podižu ruku na sebe“, upozorava Čoljak, navodeći pritom podatke prema kojima je od 1998. do  31. listopada 2015. umrlo najmanje 39.105 hrvatskih branitelja, prosječno doživljene dobi od 50,9 godina.

Navodi također da je u 2011. u šibensko-kninskoj županiji umrlo najmanje 71  branitelj, pretprošle najmanje 83 branitelja, a lani do kraja listopada najmanje 67 branitelja.

Svi ovi podaci, kažu u Koordinaciji, ukazuju da je potrebna specifična zdravstvena skrb za hrvatske branitelje, a otvaranje veteranskih bolnica prvi je korak prema tome.

„Vremena za čekanje nemamo, svaki dan je dragocjen u borbi za zdravlje branitelja“, poručila je Koordinacija, koja traži da veteranski odjel u Kninu prve pacijente primi već u drugom tjednu veljače.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.