Uoči stranačke konvencije vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel sve su jače naznake da bi se taj stranački skup, koja počinje u nedjelju u Karlsruheu, mogao pretvoriti u otvoreni sukob između pobornika i protivnika Merkeličine politike naspram izbjeglica.

“Od strane stranačkog vrha nedostaje jasan i nedvosmislen signal da su kapaciteti Njemačke kad su u pitanju izbjeglice ograničeni”, rekao je predsjednik Mlade unije, ogranka mladeži CDU-a, Paul Ziemiak za dnevnik Die Welt.
Mlada unija kao i mnogi istaknuti članovi stranačkog vodstva, među kojima je i nekoliko premijera saveznih pokrajina, traže od vrha stranke “jasne signale” u smjeru ograničavanja broja izbjeglica i bolje zaštite njemačkih granica.
Vodstvo CDU-a na čelu s Angelom Merkel je u petak, dva dana prije početka konvencije, objavilo dokument sa smjernicama izbjegličke politike u kojemu se ne spominje gornja granica broja izbjeglica kako to već mjesecima zahtijevaju dijelovi CDU-a što je protumačeno kao nespremnost predsjednice Merkel da izađe u susret kritičarima njezine izbjegličke politike.
U dokumentu, o kojem će izaslanici kongresa u ponedjeljak glasovati, spominju se mnoge mjere koje bi trebale doprinijeti smanjenju broja izbjeglica, poput ograničavanja prava na dovođenje obitelji ili pojačanih mjera protjerivanja izbjeglica kojima je uskraćeno pravo na boravak u Njemačkoj.
Istodobno se polažu nade u rješenje probleme na europskoj razini. No dokument ne sadrži ključnu stavku koju zahtijeva dio CDU-a a to je jasna definicija gornjih granica kapaciteta Njemačke.
“Mi moramo imati i rješenje u slučaju da plan o europskom rješenju propadne”, rekao je Carsten Linnemann, predstavnik CDU-ovog krila srednje velikih poduzetnika (MIT), jedne od najjačih unutarstranačkih frakcija.
No Merkel od početka izbjegličke krize zastupa stav da njemački ustav jamči svima koji ispunjavaju uvjete utočište te da je samo po sebi razumljivo da je ova činjenica nespojiva s uvođenjem gornjih granica.
“Gornje granice su jednostrane i statične i otežavaju sve što u politici prema izbjeglicama želimo postići. Za mene osobno je to pitanje vjerodostojnosti”, rekla je Merkel u razgovoru za dnevnik Augsburger Allegemeine od subote.
Stranačko krilo koje se zalaže za uvođenje definicije gornje granice pokušat će na sastanku stranačkog predsjedništva u nedjelju poslijepodne u dokument unijeti i kompromisni pojam “jasnog signala” o ograničenim kapacitetima Njemačke.
“Ovdje se ne radi o nekom dogmatskom sukobu u kojem su pojmovi važni. Ali mi moramo biti iskreni i reći: kad je u pitanju broj izbjeglica postoje gornje granice. Ako odašiljemo ovakav signal onda više uopće nije važno kako će taj signal biti formuliran”, rekao je predstavnik Mlade unije Ziemiak.
Iako se na ovoj stranačkoj konvenciji ne bira novo vodstvo stranke, mnogi rezultat glasovanja na temu smjernica izbjegličke politike, povezuju s ocjenom rada predsjednice stranke.

Komentiraj