– Sveučilište Texas u Austinu na jugu Sjedinjenih Država dopustilo je studentima nošenje oružja u predavaonicima iako se s time ne slaže, ali je moralo postupiti sukladno zakonu kojim su lokalni vijećnici ukinuli dosadašnju zabranu.

“Mislim da pištoljima nije mjesto u sveučilišnom kampusu, dakle ta je odluka najveći problem s kojim sam se susreo otkako sam predsjednik”, rekao je dekan Gregory Fenves.

Rasprava potaknuta ukidanjem zabrane posebno je osjetljiva jer je upravo sveučilište Texas bilo 1966. godine poprište prvog masovnog pokolja unutar nekog sveučilišnog kampusa u zemlji. Tada je Charles Whitman ubio 14 osoba te ranio 31 kada je otvorio vatru iz tornja sa satom koji je služio kao opservatorij.
Nekoliko je članova fakulteta zaprijetilo da će napustiti tu obrazovnu ustanovu.
Parlamentarni zastupnici konzervativne države popustili su lobistima koji zagovaraju nošenje oružja uvjereni da se niz pokolja u američkim obrazovnim ustanovama mogao izbjeći da su studenti imali oružje.
“Ručno oružje u visokoškolskim ustanovama suprotno je našoj misiji obrazovanja i istraživanja, temeljenog na ispitivanju, slobodi izražavanja i raspravi”, rekao je Fenves.
Naglasio je da privatna sveučilišta u saveznoj državi Teksas i dalje brane oružje unutar kampusa.
Sveučilište Texas vrlo je ugledno i jedno od najstarijih, a na njemu studira oko 51.000 studenata.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.