Prvog dana kongresa “Europska sigurnost i terorizam u doba migracijske krize”, koji je počeo u petak popodne u Splitu, istaknuto je kako je Hrvatska stabilna, ali treba razvijati vlastiti sustav nacionalne sigurnosti koji bi mogao preventivno odgovoriti na moguće ugroze.

“Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je stabilna, ali na nama je odgovornost da pratimo aktivnosti u našemu bližem i širem okruženju, gdje ima puno rizika kojima je svako, pa tako i hrvatsko društvo izloženo”, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević na skupu u splitskom hotelu “Park”.

Po riječima ministra Krstičevića, Hrvatska je, kao i mnoge zemlje u Europi, “u prijelomnom razdoblju, kada mora redefinirati svoj ukupni koncept nacionalne sigurnosti”.

“Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo garantirat će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto i snažno odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost”, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako Hrvatska želi razvijati Partnerstvo za sigurnost, iz kojeg će proizići sustav domovinske sigurnosti koji počiva na načelima ljudskih prava, transparentnosti i dijaloga.

Upozorio je kako mi u Hrvatskoj ne smijemo zanemariti činjenicu da se “iz zemalja u okruženju znatan broj fundamentalista priključio tzv. islamskoj državi”, ni podatak da se znatan broj njih vratio kući “donoseći i dalje šireći poruku radikalizma”.

“Mi u Republici Hrvatskoj smo ponosni na našu suradnju s islamskom zajednicom. Integracija islamske zajednice u Hrvatskoj, međuvjerski suživot i dijalog izuzetno su važni i moramo se svi truditi nastaviti doprinositi i jačati ovakvu suradnju”, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako Europu okružuje “pojas nestabilnosti” koji je dugoročno izvorište kriznih žarišta, od sigurnosnih izazova do otvorenih regionalnih sukoba. Također je rekao kako smo svjedoci “masovnih migracijskih kretanja prema Europi” koja su, osim potencijalne terorističke prijetnje jer nisu svi migranti dobronamjerni i prijateljski raspoloženi, i socijalni, razvojni, gospodarski, politički, kulturološki, zdravstveni i sigurnosni izazov.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović rekao je kako Obalna straža već ima iskustva u pomaganju migrantima, pri čemu je podsjetio da je brod “Andrija Mohorovičić” sudjelovao u humanitarnoj operaciji “Triton”.

“Sudjelujući u UN-ovim mirovnim misijama diljem svijeta, naši ljudi stječu znanja i iskustva te nam ih prenose pa tako stječemo sposobnosti za odgovor na krizne situacije”, istaknuo je Stipanović.

U večerašnjoj panel-diskusiji, organiziranoj u sklopu kongresa, zastupnica i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je istaknula kako je Europa “izložena vanjskim i unutarnjim ugrozama te je u povojima i zamisao o formiranju europske vojske”.

“Vanjske ugroze Europe su terorizam, migracije i klimatske promjene, a unutarnje ugroze su demografski pad EU te porast populizma u kojem političari podilaze glasačima, a takav populizam kuca na vrata i Hrvatske”, rekla je Šuica.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula je istaknuo kako je Europska unija dočekala nespremna imigrantsku krizu, a Jozo Radoš kako Europa nema izgrađene kapacitete za obranu od terorističkih prijetnja. Europarlamentarka Željana Zovko je rekla da se u Europskom parlamentu vode rasprave kako da Europa obrani svoje granice i građane.

Kongres “Europska sigurnost i terorizam u doba migracijske krize”, koji završava u subotu, organizira splitska podružnica Europske udruge studenata prava (ELSA).

Komentiraj