Demokratska Republika Kongo proglasila je da je dvomjesečna epidemija ebole službeno okončana u subotu nakon što 42 dana nije prijavljen ni jedan novi slučaj bolesti.

U epidemiji koja je izbila u šumama na sjeveroistoku zemlje, osmoj zabilježenoj u zemlji gdje je bolest prvi put utvrđena 1976. umrle su četiri osobe od osmero zaraženih, objavio je ministar zdravlja Oly Ilunga.

“Proglašavam da je od ponoći okončana epidemija hemoralgične groznice ebola virusa u DRC”, rekao je Ilunga.

Kongoanske zdravstvene vlasti odobrile su novo eksperimentalno cjepivo no ipak su ga odbili uvesti zbog malog opsega epidemije i logističkih teškoća.

Epidemija je zadnji put izbila godinu dana nakon svršetka najsmrtonosnije epizode virusa u zapadnoj Africi, u kojoj je umrlo 11.300 ljudi a zaraženo oko 28.600 kada je zahvatila Gvineju, Sijera Leone i Liberiju i alarmirala cijeli svijet.

Komentiraj

FOTO:Hina
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.