Splitski Filozofski fakultet potpisao je nedavno u sklopu Svjetskoga dana Konfucijevih instituta sporazum o suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu koji će zainteresiranim Splićanima omogućiti učenje kineskoga jezika, a po najavama prvi bi tečajevi trebali početi potkraj listopada.

Tečaj kineskog jezika na splitskome Filozofskom fakultetu izvodit će se kao izvannastavna aktivnost ili kao izborni kolegij za studente i djelatnike, a besplatno će ga moći pohađati i ostali građani. U Splitu mogućnost učenja tog jezika zasad ne nudi nijedna škola stranih jezika.

 

  • Konfucijev institut u Zagrebu u subotu je obilježio Svjetski dan Konfucijevih instituta, koji se svake godine obilježava zadnje subote u rujnu.

Filozofski fakultet uključit će se i u organiziranje kulturnih programa, priredaba i događaja vezanih uz kinesku kulturu i umjetnost te predstaviti kinesku povijest i kulturu.

“Učenje kineskoga jezika i kulture smatramo određenim iskorakom u našoj ponudi”, rekao je dekan Filozofskog fakulteta u Splitu Aleksandar Jakir i dodao da se doista traži učenje tog jezika. Konfucijev institut donirat će udžbenike, a osigurao je i dvije lektorice, izvorne govornice kineskoga koje će voditi tečajeve, rekao je Jakir.

Tečajevi bi, istaknuo je, trebali početi potkraj listopada, a dekan se nada da će odmah imati dvije skupine po petnaest polaznika.

Konfucijev institut navodno će isti tečaj ponuditi i splitskim osnovnim i srednjim školama.

Konfucijev institut u Zagrebu, otkako je osnovan prije tri godine, aktivno sudjeluje u popularizaciji kineskog jezika i kulture mnogim programima u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u Zagrebu, Varaždinu i Dubrovniku. Do kraja godine, osim u Splitu, namjerava pokrenuti tečajeve kineskog jezika i u Rijeci.

Konfucijev institut u Zagrebu u subotu je obilježio Svjetski dan Konfucijevih instituta, koji se svake godine obilježava zadnje subote u rujnu.

Komentiraj

FOTO:Grgur Zucko/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.