Američki državni tajnik John Kerry izrazio je u subotu na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu uvjerenost da će međunarodna koalicija predvođena SAD-om pobijediti Islamsku državu, te naglasio da je sada trenutak koji treba uhvatiti da se zaustavi rat u Siriji.

“Pobijedit ćemo Islamsku državu, u to nema sumnje”, rekao je, dodajući da će za to će trebati neko vrijeme “ali ne previše vremena”.

Kerry je u dugačkom govoru, posljednjem na jednoj minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u svojstvu državnog tajnika, naglasio da međunarodna koalicija svakodnevno djeluje i da je već izvršila više od 10.000 zračnih udara, da pokušava ući u trag džihadistima, da SAD i Francuska te neke druge zemlje imaju posebne snage na terenu u Iraku i Siriji, te da su džihadisti protjerani sa 40 posto teritorija koji su držali u Iraku te dvadeset posto u Siriji.

“Nije dovoljno pobijediti vojno, treba uništiti i njihove izvore financiranja, smanjiti novačenje i minimalizirati propagandu te dostaviti humanitarnu pomoć”, kazao je Kerry.

“Ipak, moramo završiti rat a ne samo unedogled pisati čekove”, naglasio je.

Kerry je kazao da unatoč uspjehu “neki dan za stolom, još nema znakova koje želimo u Siriji. Ako međunaroda zajednica i Sirijici ne iskoriste ovu priliku koja je pred nama da provedemo politički dogovor, nasilje, krvoproliće i bombardiranje će se nastaviti”, kazao je.

Međunarodna skupina za potporu Siriji u petak je donijela odluku o primirju i dostavi humanitarne pomoći do kraja tjedna. Primirje se jedino ne odnosi na napade na Islamsku državu i al Nusru, a Rusija, rekao je, mora hitno promijeniti svoje ciljeve kako bi se uskladila s dogovorom.

 “Dosad je velika većina ruskih udara bila protiv legitimnih oporbenih snaga. Da bi se uskladila s dogovorom, ruski ciljevi moraju se promijeniti”, rekao je.
Sankcije Rusiji, uvedene zbog Ukrajine, ostat će na snazi sve dok Moskva u potpunosti ne provede sporazum iz Minska, kazao je Kerry.

“Rusija ima jednostavan izbor: potpuno provesti Minsk ili će se nastaviti suočavati sa sankcijama koje uništavaju njezino gospodarstvo”, naglasio je.

“Put za ukidanje sankcija je jasan: povući oružje i snage iz Donbasa, osigurati da se svi ukrajinski zarobljenici vrate, dopustiti puni humanitarni pristup okupiranim teritorijima, poduprijeti slobodne i poštene izbore pod nadzorom međunarodne zajednice u Donbasu, u skladu s ukrajinskim zakonom, te dopustiti da Ukrajina preuzme kontrolu svoje strane međunarodne granice”, kazao je.

Kerry je također naglasio kako Sjedinjene Države pomažu Europi u suočavanju s velikim krizama. “Ne sjedimo u SAD-u misleći da smo imuni i da je to vaš problem a ne naš . Ne, to je zajednički problem”.

“Želim izraziti uvjerenost predsjednika (Baracka) Obame i svih nas u SAD – kao što je bilo i ranije u povijesti, Europa će izaći jača, pod uvjetom da ostane ujedinjena i da zajendički odgovor na izazove”.

Pritom je izrazio želju da i Velika Britanija ostane unutar jedinstvene Europske unije.

Spomenuo je i TTIP, sporazum između SAD-a i Europske unije oko kojeg se u Europi vode rasprave, kazavši da taj sporazum “ni na koji način ne traži od Europe da smanji važnu regulativu ili snizi postojeće standarde”, primjerice oko zaštite okoliša ili radnih uvjeta.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.