Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite osudila je u petak Hrvatsku liječničku komoru (HLK) zbog “treniranja strogoće” nad liječnicima uključenima u aferu “Hipokrat”, pravomoćno osuđenima za primanje mita od farmaceutske tvrtke Farmal, čije su lijekove propisivali.

“U situaciji kada u Hrvatskoj ne postoji liječnik koji nije na ovaj ili onaj način bio sponzoriran od farmaceutske industrije, kada se poništavaju presude u sudskim sporovima s milijunskim štetama, HLK ‘trenira strogoću i provodi pravdu’ baš nad liječnicima optuženima za primanje mita od 560 kuna”, ističe u priopćenju Hrvatska udruga koncesionara.

HLK je prošlog tjedna počela postupke utvrđivanja odgovornosti liječnika iz afere “Hipokrat” u kojoj su 283 liječnika pravomoćno osuđena za kazneno djelo primanja mita. Postupci bi mogli trajati do kraja godine, a ako HLK-ov Sud časti utvrdi nedostojnost liječnika, može im izreći disciplinsku mjeru privremenog ili trajnog oduzimanja odobrenja za samostalan rad.

Udruga koncesionara ističe kako je riječ o liječnicima koji su “pristali na nagodbu sa sudom – upravo po naputku Komore, Državnog odjetništva i  odvjetnika”, a nakon toga su prijavljeni Sudu časti, i to s “argumentom potvrđivanja vjerodostojnosti HLK-a”.

Upravo im je to pozivanje na vjerodostojnost sporno, jer, kako navode, u Statutu HLK-a jasno stoji da Sud časti “može, a ne mora” pokrenuti disciplinski postupak po službenoj dužnosti ili na zahtjev.

Na želeći umanjiti krivnju osuđenih kolega, udruga ističe da se u aferi “Hipokrat” nije radilo o “klasičnom obliku korupcije”, već “poslovnom sofizmu farmaceutskih tvrtki”. Tomu je, kažu, pridonijela i nejasna legislativa koja je propustila definirati način financiranja obaveznog stručnog usavršavanja liječnika.

Dio odgovornost, kažu, snosi i HLK jer se nije potrudio educirati liječnike o prepoznavanju mogućih koruptivnih zamki, usprkos činjenici da je “HLK-ov proračun vrlo izdašan i takav bi oblik edukacije podnio bez problema, za razliku od  proračuna liječničkih ordinacija”.

Komentiraj

FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.