Koncert “Indexi i prijatelji – Da sam ja netko”, hommage sarajevskom bendu Indexi, ponovno će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 28. rujna. Inicijator projekta i glavni producent koncerata posvećenima Indexima, Tomislav Kašljević, ponovno u Zagrebu okuplja glazbenike i članove Indexa, nastavljajući koncertnu tradiciju koja traje od 2007. godine. Nakon zagrebačkog, isti će se koncert održati i u Beogradu 30. rujna te u Novom Sadu 1. listopada.

I ove će godine na koncertu svirati nekadašnji članovi Indexa – Fadil Redžić (bas gitara), Ranko Rihtman, Neno Jurin i Kornelije Kovač(klavijature), Peco Petej (bubnjevi), Miroslav Šaranović (bubnjevi) i Muris Varajić (solo gitara). Pjesme Indexa “Da sam ja netko”, “Sanjam”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Sve ove godine” i druge, pjevat će Dado Topić, Željko Bebek, Massimo, Hari Mata Hari, Goran Karan, Aleksandra Kovač, Boris Novković, Seid Memić Vajta…

 

  • Indexi su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop rock grupa koja je aktivno svirala od 1962. do 2001. godine. U tom su razdoblju objavljena dva studijska albuma, 27 singlica, te 12 kompilacijskih albuma, no poznato je i to da je više njihovih pjesama do sada ne objavljeno.

 

Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku, i to obrade svjetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda. Na gitarijadi u Beogradu 1964. godine Indexi su osvojili drugo mjesto i kao nagradu dobili priliku za snimanje svoje prve singl ploče s četiri kompozicije. Ta ploča je ujedno i njihov prvi nosač zvuka u Bosni i prvo jugoslavensko diskografsko izdanje.

U prosincu 1971. snimili su “Sve ove godine” na tekst Kemala Montena. Pjesma je objavljena u ožujku 1972. i postala jedan od najvećih hitova Indexa, te će čak četiri kompilacije nositi taj naziv. Na Zagrebfestu 1972. izveli su “Sanjam”, koja nije ušla u finale ali će postati jedna od najpoznatijih balada Indexa. Posljedni koncert Indexa održan je u Banja Luci, u dvorani Borik, 5. svibnja 2001. Pjevač grupe Davorin Popović umro je 18. lipnja 2001., pa su članovi grupe odlučili prestati s radom.

Komentiraj

FOTO:Nacional
PODIJELI
- rođena u Zagrebu 1978. godine - mr.sc. međunarodnih odnosa - diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu - novinarstvom se bavi od 1999. godine - dosad je radila u Jutarnjem listu, lifestyle magazinu Story, političkome magazinu Aktual - u Nacionalu je pomoćnica glavnog urednika i piše teme iz kulture