Uvjerljivo najviše zastupničkih mandata Skupštine Vojvodine na nedavnim pokrajinskim izborima osvojila je lista Srpske napredne stranke (SNS) “Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje”, objavio je u četvrtak predsjednik pokrajinske izvorne komisije Darko Rudić.

SNS će od 120 mjesta imati 63 zastupnika, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS) 12, Srpska radikalna stranka (SRS) – 10, koliko i koalicija oko Demokratske stranke (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine – 9, pokret Saše Radulovića „Dosta je bilo“ – 7, Savez vojvođanskih Mađara – 6, Mađarski pokret – 2 i Zelena stranka – jednog zastupnika.

Ostale liste koje su sudjelovale na pokrajinskim izborima, kako je Rudić istaknuo, nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle izborni prag.

“Od 1.729.376 birača u Vojvodini na birališta je izišlo 963.208 ili 55,70 posto glasača, a u Skupštinu AP Vojvodine je ušlo devet izbornih lista, dok je šest lista ostalo ispod izbornog praga”, naveo je Rudić.

Najstarija i najveća stranke hrvatske manjine – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na pokrajinskim izborima je nastupila u koaliciji s DS-om.

Predstavnik DSHV-a Vesna Prćić kao kandidat pod brojem 10. na njihovoj izbornoj listi bit će zastupnica u Skupštini Vojvodine.

„To je savez koji neće biti dio nove vlasti u pokrajinskoj vlasti, čiju će okosnicu činiti SNS, no naša će se zastupnica sigurno zalagati za interese Hrvata u Vojvodini“, naveo u pisanoj izjavi predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Želimo vjerovati, dodao je, da nova pokrajinska vlast neće umanjivati ostvarenu razinu manjinskih prava – tim prije, jer pokrajinska razina vlasti osigurava najviše manjinskih prava i oko 80 posto ukupnih sredstava za Hrvate u Vojvodini i Srbiji.

Autonomna pokrajina Vojvodine je osnivač i financijer Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Ove su institucije utemeljene poslije 2000-te kada je na vlasti u pokrajini bila koalicija koju je predvodio DS.

Komentiraj