Hrvatska liječnička komora (HLK) traži od nove Vlade da odmah krene rješavati višegodišnji problem odlaska liječnika iz Hrvatske te da definira konkretne mjere za poboljšanje statusa liječnika, kojima bi se zaustavilo njihovo napuštanje hrvatskog zdravstvenog sustava.

Po podacima Komore, u  četiri godine broj specijalista u bolničkom sustavu pao je za gotovo 15 posto – sa 7.007  (2011. godine) na 6.019 (podaci iz 1. travnja 2015.). To je 988 liječnika manje u četiri godine, ističe HLK u priopćenju.

U zadnje dvije godine više od tisuću liječnika prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, pri čemu je njihova prosječna dob za 17 godina manja od prosječne dobi specijalista u sustavu (35 godina : 52 godine).

“Iz sustava nam odlaze mladi, sposobni liječnici, uvjereni u svoje znanje i sposobnosti te spremni mukotrpno i predano raditi. Odlazi nam perspektiva sustava“, upozorava predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Navedeni podaci, kažu u Komori, jasno ukazuju da su trenutni uvjeti rada, kao i društvena pozicija liječnika neprimjereni, nezadovoljavajući i destimulativni. Ako se čim prije ne zaustavi ovakav trend, doći će do ozbiljnog i nepovratnog urušavanja kvalitete pružanja zdravstvene skrbi hrvatskim građanima.

“Prošla zdravstvena administracija ni na koji se način nije aktivno angažirala na rješavanju ovog gorućeg problema, umjesto toga mahala je praznim obećanjima. Kvalitetno zdravstvo je ne samo primarni nacionalni interes, već i  osnovni interes svakog našeg građanina. Liječnike se može zadržati samo stimulacijom, a ne represijom. Tražimo od ove Vlade da djeluje odmah i bez odgode krene rješavati ovaj višegodišnji, gorući problem hrvatskog zdravstva. Od Vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku donese Akcijski plan s konkretnim mjerama za ostanak liječnika u Hrvatskoj, odnosno očekujemo djelotvorna rješenja i očekujemo ih odmah. Obećanja, koja bi se trebala početi ostvarivati u periodu od dvije ili četiri godine, nisu rješenje ovog problema i nisu prihvatljiva“, istaknuo je predsjednik HLK  Trpimir Goluža.

Hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 2.500 bolničkih specijalista da bi se dosegnuo prosječan broj liječnika na 1.000 stanovnika u zemljama EU, koje usprkos tom broju imaju potrebu za dodatnim liječničkim kadrom.

U Komori smatraju da bi rješavanje ovoga problema omogućili neki konkretni potezi, poput strukovnog kolektivnog pregovaranja za liječnike, bolja organizacija rada, omogućavanje dopunskog rada liječnicima kod poslodavca iz iste djelatnosti, uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga te povećanje broja izvršitelja u sustavu.

Predlažu i povoljnije stambeno kreditiranje mlađih liječnika, porezne olakšice za rad u za život manje atraktivnim sredinama, sustavno omogućavanje stručnog usavršavanja kao i pravednije napredovanje u struci te jednostavniju i učinkovitiju proceduru priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Komentiraj

FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.