Nakon Koordinacije židovskih općina, bojkot ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac najavili su i Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj.

SNV je odluku o nesudjelovanju u komemoraciji donijelo u petak, i to jednoglasno. Kao razloge bojkota u priopćenju su naveli opću atmosferu u društvu i poruke koje dolaze iz Ministarstva kulture i ministra Zlatka Hasanbegovića. Ministarstvo i ministar su se, tvrde, oglušili na dopis, kojim su institucije naroda žrtava jasenovačkog logora i predstavnici antifašističkih organizacija zajednički izrazili nezadovoljstvo postavom i odgađanjem imenovanja savjeta jasenovačkog muzeja te pozvali na razgovor o ovogodišnjoj komemoraciji.

U priopćenju upozoravaju na “niz događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizirati, umanjiti pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mjestima počinio ustaški pokret za vrijeme kvislinške Nezavisne Države Hrvatske”.

Tvrde kako se na javnim skupovima, u medijima i javnom prostoru mogu čuti i vidjeti poruke kojima se obnavljaju vrijednosti ustaškog pokreta, veliča ustaška ideologija i njezini predstavnici što, kažu, za posljedicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama.

SNV-u smeta izostanak adekvatnog odgovora političkih i državnih institucija na takve pojave. “Što više, oni koji upozoravaju na ovakve pojave, a među koje spada i naša institucija, nerijetko su predmet javnih napada i uvreda”, tvrde u priopćenju.

Ističu kako je “vrijeme da se zaustavi opasna praksa u kojoj će se jedan dan formalno komemorirati u Jasenovcu, a 364 ostala dana u godini nesmetano relativizirati, umanjivati i negirati ustaški zločin genocida počinjen u Jasenovcu i na drugim mjestima u vrijeme NDH te tolerirati i oživljavati ideologiju pokreta koji je zločin osmislio i proveo”.

Da neće doći na ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu u četvrtak je odlučilo i Vijeće Bet Israela. “Nažalost, svjedoci smo da se umjesto pijeteta prema žrtvama i obveze sjećanja na progone i strahote stradanja u Drugom svjetskom ratu, takve komemoracije sve više koriste u svrhu razračunavanja različitih političkih i povijesnih svjetonazora. Za nas kao židovsku zajednicu neprihvatljivi su povijesni revizionizam, relativizacija zločina i pokušaj opravdanja i oživljavanja povijesno osuđenih pokreta i ideologija s kojima se u posljednje vrijeme sve učestalije susrećemo”, priopćeno je iz te vjerske zajednice.

O sudjelovanju na komemoraciji u petak je raspravljao i Savez Roma “Kali Sara”, no konačna odluka još nije donesena. Predsjednik Saveza, koji okuplja 40 romskih udruga i vijeća romske nacionalne manjine u 12 županija te gradska i općinska vijeća, Veljko Kajtazi Hini je kazao kako je dogovoreno da to pitanje razmotre županijska vijeća, koja bi odluku Savezu trebala dostaviti početkom sljedećeg tjedna. Dogovoreno je kako će se poštovati odluka većine vijeća, rekao je Kajtazi.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.